Forebygg og bekjemp tørrheten

Ved de fleste former av atopisk eksem bør det være et høyt forbruk av fuktighetskremer. Slike kremer brukes forebyggende på hud som er utsatt for eksem, og særlig på tørr hud. De bidrar til at huden blir mykere og reduserer kløe.

Det finnes mange typer fuktighetskremer. Innholdet av fett er forskjellig. De som inneholder mest fett, brukes på særlig tørr hud.

Fete kremer kan imidlertid virke mot sin hensikt. De kan "holde for mye på varmen" slik at det blir mer kløe.

Noen fuktighetskremer inneholder spesielle stoffer, som for eksempel karbamid, som skal forsterke effekten. Apoteket kan tilsette solfaktor til noen fuktighetskremer, evt i følge resept fra legen.

Mange kremer og salver

Det gjelder å finne frem til en god fuktighetskrem og som virker behagelig, men dette kan være individuelt. Selv gode kremer kan svi i huden hos noen. Kremer og salver som føles klisne av den som bruker dem eller smører dem, har lett for å føre til for lite bruk.

Salver er rent fett; kremene har forskjellig fettinnhold. Her er en liste over noen fuktighetskremer hentet fra Kunnskapsheftet "Hel Hud". Heftet er utarbeidet av Norges Astma- og Allergiforbund i samarbeid med NSFs faggruppe for sykepleiere.

Navn Fett % Fettstoff Andre virkestoffer
Apobase krem 30 % Vaselin, Parafin  
Apobase fet krem 60 % Vaselin, Parafin  
A-Derma Exomega Cream 28 % Nattlysolje, Parafin Glyserol Rhealba,
Oat (havre)
Canoderm krem 5 % 22 % Rapsolje, Parafin,
Kokosolje, Dimeticon
Karbamid 5 %,
Propylenglykol, Melkesyre
Ceridal Lipogel 90 %

Vaselin, Cyclomethicone,
Cero microcrystallina

 
Decubal Recover Creme 40 %

Lanolin, Isopropyl myristat Dimeticon, Kokosolje, Vaselin

Glyserol
Decubal Clinic Creme 38 %

Lanolin, Isopropyl myristat Dimeticon

Glyserol
Eucerin Dry Skin 10 % karbamid lotion - Flytende parafin, Kokosolje Karbamid 10 % Glyserol
Eucerin Dry Skin 3 % lotion - Flytende parafin, Kokosolje Karbamid 3 % Glyserol
Locobase fetkrem 70 % Vaselin, Parafin  
Locobase Repair 63 % Vaselin, Parafin Glyserol, Kolesterol Ceramid
Locobase LPL   Vaselin, Parafin Glysero,l Melkesyre 4,5 % Propylenglykol 20%
Miniderm 20% krem 24 % Vaselin, Parafin, Dimeticon Glyserol 20 %, Rapsolje
Propyless Hudlotion 9 % Essex lotion

Propylenglykol 20 %

 

Ikke alt innhold er godt

Det at pasientforeningenes blad inneholder annonser for spesielle produkter, er ingen garanti for produktet! Blant annet kan man der finne annonser for produkter som inneholder peanøttolje ("jordnøttolje") som frarådes brukt på spedbarn.

Mange fuktighetskremer og hudpleiemidler inneholder lave konsentrasjoner av parabener som konserveringsmidler.

Parabener er en gruppe kjemiske stoffer, som brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, mat og legemidler for å hindre bakterie- og soppvekst i produktene. Den hyppige bruken skyldes stoffenes gode konserverende egenskaber, og at de i motsetning til mange andre konserveringsmidler sjelden fører til allergi (men kan gi kontaktallergi).

Det har vært spørsmål om dette er skadelig fordi museforsøk med store doser av disse har vist mulig hormonhemmende effekt.

Folkehelseinstituttet og Matttilsynet har vurdert dette og viser til Europakommisjonens vitenskapelige komité på kosmetikkområdet har publisert flere vurderinger av bruken av parabener i kosmetiske produkter. De mener at bruken av butylparaben og propylparaben er trygt for forbrukerne så lenge den totale mengden ikke overskrider 0,14 % i det endelige produktet. Les mer om parabener under Folkehelseinstituttets sider.

Parabener kan i noen få tilfeller gi kontaktallergi.

Mange kremer inneholder lanolin som også kan gi allergisk kontakteksem hos noen.

Spenekremer kan inneholde mange spesielle stoffer som kan forverreksemet hos noen få men tåles av mange, og noen er også lagd med solfaktor.

Parfyme i kremen

For pasienter som har allergisk eller vasomotorisk rhinitt eller astma, bør man velge helt parfymefrie midler for å unngå at lukten av parfyme gir irritasjon i luftveiene. Ved eksem uten luftveisplager kan litt parfyme spille liten rolle for de fleste.

For ungdom med atopisk eksem er det best å velge den (brukbare) kremen som den unge liker best, selv om den ikke er det aller beste valget. Da blir samspillet og bruken best.

Riktig god effekt av fuktighetskremer (og også kortisonkremer) oppnås med bruk av våtbandasje (Wet wrap® og Tubifast® - som omtales senere).

Smøring

Fuktighetskrem brukes i rikelige mengder som smøres grundig inn i huden vanligvis morgen og aften. Særlig tørr hud behandles med en ekstra smøring og helst med en fettrik fuktighetskrem. Fuktighetskrem bør ellers brukes forebyggende etter dusj, bad, soling og annet som virker uttørrende på huden.

Er det brukt kortisonsalve eller -krem på eksemflekker, legges fuktighetskrem over, men først 10-15 minutter etter den første salven/kremen.

Det er viktig å passe på at smøringen ikke gjør vondt (NB karbamid svir i åpen hud og må smøres i slalom utenom såre områder).

Ved utbredt eller vanskelig eksem krever smøringen mye tid. Enda mer tid går med når en må bruke bad og/eller omslag. Det er viktig både å seg nødvendig tid uten å forhaste seg og å gjøre denne tiden mest mulig positiv.

Smøring av barn er avhengig av samarbeid. Det oppnås best ved å gjøre smørestunden til en kosestund. Få andre får slike gode anledninger til å småprate! Noen synger for barna sine eller lærer barnet nye sanger; andre terper om igjen og om igjen rim og regler som barnet liker, og atter andre forteller eller dikter opp "eventyr".

For store barn, ungdom og voksne som smører seg selv, hjelper det godt på tålmodigheten å lytte til musikk, radiokåserier eller lignende mens huden behandles.. Noen har stor glede av lydbøker i smørestundene. De som prøver å se på fjernsyn samtidig med smøringen, kommer gjerne litt skjevt ut, men det kan forenes.

Økonomi

Fuktighetskremer er relativt kostbare. Det kan bli en stor utgiftspost ved det høye forbruket som er nødvendig for mange. Mens kortisonpreparatene til eksembehandling fås på blå resept, gjelder ikke de samme reglene for fuktighetskremer.

Ved kronisk hudlidelse er du søke om refusjon til salver og oljer fra Helfo. Ler mer om hvordan du skal gå fram for å søke under helsenorge.no >

Selv med den gjeldende trygdeordningen er det dessverre mange som ikke finner at de har råd til å bruke så mye fuktighetskrem som huden egentlig trenger. Noen av disse kommer til målet med å bruke en billig spenekrem for hudbehandling, andre ikke.

 (Sist oppdatert 14. juli 2004-  red. produktliste 2017)