Huden til glede og besvær

Huden er et fabelaktig organ med mange funksjoner og virkemidler.

Den beskytter oss mot skadelige påvirkninger utenfra og bevare og regulere temperatur, fuktighet og en rekke funksjoner inne i oss. For de formålene er den bygd opp av mange millioner celler. Cellene i det ytre laget skiftes ut ustanselig, og rester av dem utgjør en betydelig del av husstøv inne.  

Hud (skjematisk) med hår, svette- og talgkjertel (ill.Corel)

Huden er også et stort organ. Hos et barn på ca 9 år dekker den 1m2 og veier omtrent 2 kilo; hos en voksen person dekker den 2 m2 og veier ca 4 kilo. Samtidig er huden et meget viktig sanseorgan: berøring fra kjærtegn til vold, temperatur fra iskaldt til skåldvarmt, smerte, svie, irritasjon, kiling, kløe og kroppskontakt er noen viktige stikkord.

For ikke å snakke om hva den betyr for utseende og signaler til andre mennesker! Den er viktig for vår egen identitet, vårt selvbilde, vårt samkvem med andre, for vår psykiske og sosiale utvikling.

Den er god å ha når den er frisk. Men den kan også være til stor plage når den ikke er frisk, slik som ved eksem og elveblest, ja noen myggstikk, gnagsår eller solbrenthet kan være nok til å endre velvære til en plagsom tilstand.

Det er ikke bare kløen, svien og smerten som gjør vondt når bl.a. eksem eller elveblest endrer huden. For mange mennesker og ikke minst unge kan det være verst at huden endrer utseendet fra slik du gjerne ville se ut, til noe som du selv ikke liker. Dette forsterkes etter hvert som reklame fokuserer på  utvendige skjønnhetsidealer.

Er du uheldig, kan huden endre ditt selvbilde og ødelegge din selvtillit. Den kan få deg til å skjule deg, isolere deg, trekke deg fra kroppslige kontakter som du lengter etter, og som du og dine nærmeste trenger.

Å behandle huden godt er å hjelpe til med også dette, men det er ofte ikke nok. Hudbehandling alene kan i dobbelt forstand være bare en skinnløsning, hvis en ikke også styrker selvbildet .

Ta godt vare på huden med :

  • god hygiene med milde og nøytrale såper
  • luftige klær når det er varmt
  • varme klær når det er kaldt
  • moderat soling
  • bruk av enkle fuktighetskremer hvis huden blir tørr
  • sparsom og kresen bruk av kosmetika