Hudmidler ved atopisk eksem

Det finnes ingen hudmidler som helbreder atopisk eksem for alltid, men mange som fjerner eksemet så lenge de brukes og litt til. De samme midlene kan brukes ved kontakteksem, og da kan det eksemet forsvinne helt hvis årsakene finnes og fjernes.

Mye å velge mellom - hver til sitt bruk

Opp gjennom tidene er det brukt et stort antall forskjellige midler til behandling av eksem. Det finnes massevis av "kjerringråd" (hvorfor heter det ikke like gjerne "gubberåd"?). Mange slags planter, urter og avkok er brukt på huden med mer eller mindre hell. Noe har vært effektivt og er blitt videreutviklet for å få enda bedre virkning. "Naturleger" av mange slag har funnet sine spesialiteter.

I skolemedisin har forskning og systematisk utprøving ført frem til meget gode hudmidler til forebygging av forverring og behandling av eksemstadiene. Med riktig bruk bedres eksemet og går til et mildere stadium som så skal behandles på sin måte. Med slik behandling fra stadium til stadium kan huden bli tilnærmet normal hos mange og holdes slik med tilpasset vedlikeholdsbehandling. Hos noen er eksemet imidlertid så hårdnakket at en må godta å ha en del eksemflekker under stadig behandling.

For dette er de viktigste gruppene av hudmidler henholdsvis fuktighetskremer og kortisonpreparater (steroidkremer og -salver) ( ) som omtales i egne dokumenter. Virkningen av disse kan forsterkes med våtomslag (Tubifast, Wet-wrap).

Soling - og særlig i forbindelse med bading i salt sjø - er et særdeles godt middel mot atopisk eksem ved riktig bruk.

Fuktighetskremer er viktige spesielt fordi huden ved atopisk eksem er tørr, og tørrheten gir økt kløe (med kloring som forverrer både kløen og eksemet).

Ved særlig tørr hud hjelper det godt med oljebad. Det brukes helst i god tid før sengetid.

Oljebad ved tørr hud og kløe

En bruker helst olje beregnet for dette. Det er flytende fett som er tilsatt en emulgator som gjør at fettet fordeler seg i badevannet. Oljen bør ikke være parfymert eller ha unødige tilsetninger.

Fremgangsmåte

 • dusj / kroppsvask i lunkent (kroppsvarmt) vann før karbadet
 • fyll badekaret med lunkent vann (ca kroppstemperatur og ikke for varmt!)
 • bruk 30 -50 ml av oljen avhengig av vannmengden
 • ligg i dette badet i 10 - 20 minutter (for spedbarn og småbarn 5 - 10 minutter)
 • klapp (ikke frottér!) huden tørr
 • ta det rolig så det går 10-15minutter før du smører eksemflekker etter behov med kortisonpreparat.

Pass på at sengen og sengetøyet ikke er for varmt etter badet!

I mangel av spesiell badeolje kan en bruke annen, ren olje (men unngå peanøtt / jordnøtt olje) selv om den ikke fordeler seg så godt i badevannet. En spiseskje olje kan greie seg. Slike oljer legger seg gjerne oppå vannet, og den som bader bør derfor plaske og røre omkring med hendene under badingen.

NB! Oljebad skal ikke brukes hvis eksemet er betent. Det bør heller ikke brukes ved febersykdom.

Oljebad lindrer kløe. Kløe kan også lindres med klibad.

Klibad mot kløe

Klibad før sengetid hindrer og lindrer nattekløe.

Det må selvfølgelig ikke brukes på noen som er allergiske mot mel. Mel kan kryssreagere med gresspollen, og klibad kan derfor være uegnet for dem som har høysnue på grunn av gresspollen. Vanligvis brukes hvetekli, men rugkli kan også brukes.

Fremgangsmåte

 • dusj/kroppsvask i lunkent (kroppsvarmt) vann før karbadet
 • fyll badekaret med lunkent vann (ca kroppstemperatur og ikke for varmt!)
 • ta en god håndfull kli i en tøypose og knyt til (lag pose av et lite putevar e.l.)
 • dypp kliposen i badevannet og rør rundt i noen minutter. La den så henge eller ligge i badevannet
 • ligg i dette badet i 10 - 20 minutter (for spedbarn og småbarn 5 - 10 minutter)
 • klapp (ikke frottér!) huden tørr
 • ta det rolig så det går 10-15minutter før du smører eksemflekker etter behov med kortisonpreparat og evt fuktighetskrem

 Pass på at sengen og sengetøyet ikke er for varmt etter badet!

 NB! Klibad skal ikke brukes hvis eksemet er betent. Oljebad og klibad bør ikke kombineres! Det blir for mye kliss.

Behandling av infeksjon i eksem

På huden har vi til en hver tid bakterier og særlig den gruppen av bakterier som kalles stafylokokker. Innenfor den gruppen er det både ganske uskyldige og temmelig "sinte" bakterier. På huden kan det også være andre bakterier og sopparter. Ved atopisk eksem kan motstandskraften mot infeksjon være nedsatt i huden. Når huden så får sår for eksempel fra (skitne) negler eller det kommer "sinte" bakterier i rifter, sprekker og sår, kan infeksjon få fotfeste. Det er med på å forverre eller opprettholde eksem, og er en meget vanlig årsak til at ellers effektiv behandling ikke virker godt nok. Da må infeksjonen behandles for at en skal få kontroll over eksemet. Der det er infeksjon, skal det ikke brukes kortisonkremer eller -salver. Her er det flere muligheter som kan brukes avhengig av hvor og hvordan infeksjonen er.

Kremer mot infeksjon
Er betennelsen begrenset bare til et lite område som for eksempel et par kloremerker eller i en fingerbøy eller to, greier det seg vanligvis med en krem mot infeksjon. Små tuber av Fucidin(r) og Brulidin(r) fåes uten resept. Kremen smøres på det betente området 3- 4 ganger i døgnet i 4-5 dager eller litt lenger til betennelsen er helbredet. Disse kremene virker på betennelse i huden som skyldes bakterier, men ikke hvis årsaken er soppinfeksjon.

Ofte er infeksjoner mer utbredt i eksem. Da brukes andre midler i omslag, pensling eller bad av det berørte området. Ved milde infeksjoner i eksemet kan en bruke kortisonpreparater som er tilsatt bakteriedrepende midler. Tilsvarende midler finnes også for soppinfisert eksem.

Alsolomslag
Alsol(r) er en 1% oppløsning av aluminiumacetat- tartrat. Det er en fargeløs væske som virker mildt desinfiserende både ved bakterie- og soppinfeksjon brukt som omslag. Slike omslag virker også lindrende på svie og kløe, og egner seg særlig godt på mindre, infiserte sårflater i ansiktet og på hendene der en helst unngår fargeoppløsninger.

Fremgangsmåte

 • fukt myke stykker av rent bomullstøy (for eksempel lommetørklær) i Alsol (gazekompresser egner seg dårlig på åpne eksemflekker)
 • legg omslaget glatt (uten rynker og folder) mot huden og dekk med plast for å beholde fukten
 • til hendene kan hvite bomullshansker fuktes med Alsol, trekkes på hendene med engangshansker av vinyl utenpå for å holde på fukten
 • la dette ligge mot huden 20- 30 minutter eller lengre
 • pass på at omslaget holdes fuktig, men avslutt hvis det føles for varmt under plasten
 • behandlingen kan gjerne gjennomføres 2 - 3 ganger daglig

Kaliumpermanganat (KP-) bad
KP er en farget oppløsning som virker sterkt hemmende på bakterier og sopp i betent eksem. Det fås på apotek enten som 3% oppløsning eller som pulver. Det brukes til hele kroppen i badekar eller til mindre områder som hender eller føtter i passe stor balje.

Frengangsmåte

 • dusj/kroppsvask i lunkent (kroppsvarmt) vann før karbad
 • smør vaselin på neglene for å beskytte dem mot misfarging
 • fyll badekaret eller baljen med lunkent vann (ca kroppstemperatur og ikke for varmt!)
 • ha oppløsningen eller litt(!) pulver i badevannet til vannet er mørkerødt
 • bruk KP-badet i ca 20 minutter (spedbarn og småbarn 10 - 15 minutter)
 • klapp (ikke frotter) huden tørr
 • gni bort vaselin fra neglen
 • bruk kortisonkrem etter behov (men ikke der det er betennelse i huden!). Smøringen kan begynne når huden er tørr
 • bruk rikelig fuktighetskrem på tørr huden

Rengjør badekar/balje umiddelbart

KP-bad skal ikke brukes sammen med olje- eller klibad.

Kaliumpermanganat kan også brukes i vått omslag på mindre områder av betent hud. La det ligge i 20 -30 minutter. Smør med rikelig fuktighetskrem etterpå for KP tørker ut huden.

Krystallfiolett
Dette er en sterkt rødfiolett farget løsning med meget god virkning på bakterier og sopp i hudinfeksjoner samtidig som den setter fart i tilhelingen (sårgroingen). Vanligvis brukes en 0,5% løsning.

Krystallfiolett skal bare brukes på meget små hudpartier, og i praksis blir det bare sprekker (i finger- og tå - bøyene, øreflipp etc), infiserte kloremerker og helt små, oppklorte og betente sår. Behandlingen gjennomføres en gang daglig til såret er tilhelet.

Det er vanskelig for mange barn og alle unge å vise seg med den skarpe fargen på synlig hud. Derfor brukes nok dette mest på helt små barn og ellers under sykehusbehandling.

Fremgangsmåte

 • informer om at dette er en sterk farge som sitter på huden i mange dager
 • forbered barn på at det kan svi litt
 • omring sprekk, rift og småsår som skal behandles, med fuktighetskrem uten at noe krem kommer inn der det skal brukes krystallfiolett
 • fukt Q-tip(r) eller en fast bomullsdott tvunnet på en tannpirker eller lignende med ufortynnet løsning, men pass på å unngå søl, for denne fargen setter varige merker på tøy og langvarige merker på fingre
 • fargen pensles så nøyaktig som mulig i sprekk, rift eller småsår (omgivelsene er beskyttet av fuktighetskremen (som kan ta opp noe farge)
 • la fargen tørke helt smør med kortisonkremer og fuktighetskrem og evt. andre betente sår etter behov
 • hvis det skal brukes tøy over fargepenslingen, bør en bruke gammelt tøy som senere kan kasseres (på grunn av at fargen smitter av).

Immunmodulator (alternativ til steroider)

Det er de siste år utviklet noen hudmidler som virker ved å hemme de immunprosessene som fører til inflammasjon og eksem i huden. Slik kan de fungere som alternativ til kortisonholdige hudmidler uten å ha kortisoners bivirkninger. Behandling med dette i tidlige stadier av atopisk eksem har vist meget gode resultater. I litteraturen nevnes få eller ingen bivirkninger, men enkelte pasienter som har prøvd preparatet rapporterer en del svie i åpne eksemflekker (Wahn et al 2002). Unngå sol på hud som er behandlet med disse preparatene!

Disse medikamentene kan også virke på andre systemer i kroppen og må styres med omhu. De er også dyre: Har de ikke vist klar bedring på to uker, har det ingen hensikt å fortsette. Bruken må avgjøres og følges av legen. I Norge er disse tilgjengelige på resept :

Elidel® (Pimecrolimus) krem kan brukes fra 2 års alder.

 Protopic® (Tacrolimus ) 0,03% for barn fra 2 års alder og 1% fra 16 års alder

NB! Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har sendt ut en advarsel om de to nye eksempreparatene Elidel® (pimecroilmus) og Protopic® (tacrolimus). Disse to hudmidlene virker ved å hemme noe av immunforsvaret i huden. Les advarslen!

Midler mot fortykket (lichenisert) hud

Ved atopisk eksem som har vært underbehandlet lenge, som stadig blir oppklort eller irritert med gnissing mot sko eller tøy, blir etter hvert tykkere. Den "forhorner seg" (lichenisering). Den blir tykk, hard og ruglete ("kofferthud") og får lett sprekker med infeksjon.

På slik hud hjelper de før nevnte hudmidlene ikke godt nok før huden er blitt myknet. Da brukes salisylvaselin og tjære gjerne vekselvis med en kortisonsalve.

Salicylvaselin (3 % - 5 %)
Ved sterkt fortykket hud lønner det seg å starte med 5% salicylvaselin ,men ved moderat kofferthud brukes 3% (ikke lavere) styrke. Salven gnis godt inn mo0rgen og aften etter at evt infeksjon i sprekker er behandlet med f.eks. krystallfiolett. Vekselbruk med en kortisonsalve kan være særlig effektivt, men behandlingen må gis over mange dager. En kur som har hjulpet mange, er for eksempel slik:

Dag 1+2+3: Salisylvaselin 5%

Dag 4+5+6: Kortisonsalve styrke 2

Dag 7+8+9: Salisylvaselin 3%

Dag 10+11+12: Kortisonsalve styrke 2

Dag 13+14+15: Salisylvaselin 3%

Dag 16 osv Kortisonkrem styrke 1 og rikelig fuktighetskrem

Om nødvendig kan kuren gjentas. Ikke utsett disse områdene for soling! De aller fleste med intoleranse for acetylsalisylsyre tåler salisylvaselin på huden.

Tjæresalve (1 % - 5 %)
kan også virke godt på kronisk eksem med fortykket hud, gjerne vekselvis med en kortisonsalve gruppe 1 - 2 på samme måte som for salisylvaselin. Tjæren har lett for å smitte over på tøy!

Hvis apoteket ikke har ferdige salver med salisylsyre og tjære, kan legen skrive resept på det for eksempel i pasta zinci paraffini.

Mild tjæresalve kan også brukes som alternativ til kortisonsalve i perioder (og brukes mye av noen "naturleger"). Tjærebehandling virker uttørrende på huden, og det er lurt å kombinere med rikelig bruk av fuktighetskrem.

Husk at sol på tjærebehandlet hud kan gi forbrenning!


(Sist oppdatert 13.mars 2005)