Kløe og kloring ved eksem

Kløe er fremtredende ved allergiske reaksjoner. Kløe i nese og øyne kan være veldig plagsomt ved allergiske neseplager (allergisk rhinitt). Ved akutt elveblest kan hudkløe være intens og nesten ikke til å holde ut, men den gir seg fort, særlig etter bruk av adrenalin og antihistaminer. Allergisk kontakteksem kan også klø mye.

Vanskeligst er kløen ved atopisk eksem, der er det et stort problem, denne kløen kan være så intens at det er vanskelig å fatte for andre. Kanskje kan det sammenliknes med å ha myggstikk over store deler av kroppen, men mange av disse "myggstikkene" sitter liksom på innsiden av huden. Da kan de som er mest plaget, drives til å klore i filler huden i en primitiv trang til å få vekk kløen. Smerte og svie da kan være bedre enn kløen.

Men kloring gir mer kløe, og mer kloring i stadig verre onde sirkler, og da blir eksemet verre og verre.

 

Kløe gir kloring gir kløe gir kloring gir kløe ..., og verre eksem.
(Ill.: K.Aas©)

Mye forverring av eksemet skyldes nettopp kloring. Kloring skader huden. Det skal stor selvbeherskelse til å unnlate å klore når det klør. Slik selvbeherskelse er vanskelig nok for voksne, og du kan ikke forvente eller forlange det av barn. Mye av kloringen skjer også ubevisst og særlig i søvne når neglene kan slippe til. Det er sagt om atopisk eksem at "uten kloring blir det ikke eksem" og at det dreier seg om "kløe med utslett og ikke utslett med kløe."

Ved atopisk eksem ligger kløen på lur til enhver tid og kan aktiveres av mange forhold (se listen nedenfor). Oppmerksomhetsnivået er avgjørende. Kløen merkes kanskje ikke når pasienten er opptatt og engasjert i noe, men kjennes med en gang når han/hun kjeder seg. Bare ordet "kløe" eller "hud" og kommentarer om eksemet eller bare det å se en eksemflekk på seg selv, er nok. De fleste av oss vet hvor mye oppmerksomhet på noe som klør, øker kløen. Vi husker at kløen fra et eneste eller noen få myggestikk kunne ta alle våre tanker og intens kloring i kjedelige skoletimer, og hvordan vi glemte all kløe når noe annet opptok oss. Her er nok hovedmekanismene for psykisk forverring av eksem.

Hva får det til å klø?

 • Det er slik huden er!
 • Kloring ("onde sirkler")
 • Huden er for tørr (for lite bruk av fuktighetskrem, evt oljebad og lignende)
 • Uttørring av huden (såpe, bading, klorvann, vind, soling)
 • Dårlig kroppshygiene
 • Svette
 • For varme klær
 • For varmt i sengen
 • Allergi
 • Infeksjon i huden OBS Neglene!
 • Ull og kunstfiber mot huden
 • Nytt, uvasket tøy mot huden
 • Dårlig skylling av undertøy / sengetøy
 • Grovt tøy og gnissende klær
 • Støv
 • Tobakksrøyk
 • Brått temperaturskifte (avkledning i kaldt rom)
 • Fete salver
 • Kostfeil (krydder, for mye sukker)
 • Psykisk (Oppmerksomhet på huden, spenning, stress, kjedsomhet, gråt)

Noen typiske situasjoner ved kløe

Medisiner og kremer
La det først være understreket at kløen blir svakere ved god hudbehandling og evt bruk av et egnet antihistamin. Kløen kan skyldes for dårlig hudbehandling (men kan komme også ved god hudbehandling!)

Det viktigste for kløen er å unngå at huden blir for tørr med bruk av fuktighetskrem (rikelig!), evt kløedempende bad (oljebad, klibad) før sengetid og evt våtomslag ved særlig plagsomt eksem. Dette er omtalt i hudmidler.

På stellebordet
Ved atopisk eksem hos spedbarn møter foreldrene ofte kløeproblemet på stellebordet. Kløen forsterker seg når mor eller far klær av barnet for bleieskift eller stell. For spedbarnet er det en helt naturlig refleks å klore når det klør. Der det ikke kommer til med fingrene, gnisser det med albuene, føtter og legger, eller det gnisser seg mot underlaget. Det kan vri seg som en orm på stellebordet.

Foreldrene lærer og erfarer fort at eksemet blir verre hvis spedbarnet slipper til med kloring, men for en person alene er det umulig å holde spedbarnets armer unna eksemet og hindre gnissingen samtidig med bleieskift, kroppsvasking, stell og kosing. I stedet for den koselige situasjonen dette bør være, kan det bli noe bekymringsfullt og stresspreget over stellet.

Derfor er det fint om det er to til dette, enten begge foreldre eller en av dem sammen med en eldre søster eller bror av spedbarnet. Også småbarn kan være til hjelp hvis de bare rekker opp.

Jakt på årsak og forklaringer
Når eksemet blusser opp hos et barn, er det mange foreldre som tenker " Uff, hva er det for noe galt ungen har fått i seg nå? Det er sikkert noe i maten eller godterier." Det kan jo være riktig, men som oftest er det andre årsaker. Kostfeil der det er allergi mot noe i maten vil kunne forverre eksemet. Det kan også for mye sukker og krydder.

Mange tror særlig - og feilaktig - at eksem og kløe særlig forverres av tilsetningsstoffer (e-stoffer), men slik er det vanligvis ikke.

Neglene er viktige
Uansett er det viktig å tenke på barnets negler! Kloringen bør minst mulig skade huden og så bakterier som gir infeksjon i kloringsmerkene. Derfor bør neglene mest mulig holdes kortklipt, rundfilt og rene. I lek blir de lett skitne, og det må være tillatt, men så bør ungen lære seg til vaske hendene, skylle godt og bruke fuktighetskrem etterpå.

Nattekløe og søvn
Kløe skaper fire hovedproblemer om natten for familier med barn som plages av atopisk eksem:

1- det klør under dynen

2 - oppkloring i søvne

3 - kløe forstyrrer barnets søvn

4 - kløe og kloring ødelegger foreldrenes nattesøvn.

Ad 1 - Kløen ligger på lur i huden hele døgnet, men om natten kan den bli sterkere spesielt når det blir varmt under dynen. Det kan være vanskelig å få til en temperatur i sengen som er behagelig uten å bli for varm etter hvert, men alle monner drar i forsøk på å få det til. Med en værelsetemperatur på 15 - 18oC og lett sengetøy som ikke pakkes rundt barnet.

Ad 2 - Kloring i søvne er helt naturlig og vanlig selv når barnet sover dypt. Det er vel noe som ligger i underbevisstheten fra dagens opplevelser med huden. Det er viktig at neglene er korte og rundslipte slik at de ikke får ordentlig tak ved kloring. På spedbarn og småbarn er det lurt å bruke myke, utvaskede, hvite bomullsvotter som bindes på slik at de sitter på hendene hele natten. Større barn og voksne kan bruke hvite bomullshansker.

Ad 3 - En dose søvndyssende antihistamin (se nedenfor) en times tid før sovetid kan hjelpe godt. Bruk rikelig med fuktighetskrem før sengetid, evt oljebad eller våtomslag ved særlig hårdnakket kløe

Ad 4 - I tillegg til tiltak som nevnt ovenfor bør foreldrene avtale seg imellom hvordan de skal veksle på å ta seg av den lille - for eksempel annen hver natt, slik at iallfall en av dem kan være uthvilt neste morgen. Forstyrret nattesøvn hos barnet kan gjøre det litt tregt og grinete neste morgen. For lite søvn for de voksne kan ha samme virkning slik at en blir mer irritabel. Ta hensyn til det!

Se problemfloke og eksempel på problemløsning.

Takling av kløe for unge og voksne
Selv for veldisiplinerte voksne kan det være vanskelig å la være å klore seg. Da gjelder det å mildne kløen med medisiner og hudmidler og holde neglene korte og rene, som nevnt ovenfor. Det er også lurt å venne seg til bare å stryke huden som klør hardt bare med fingertuppene uten å bruke neglene.

Mange har lært seg alternativer til å stå imot kløen. Alternativer kan være alt fra å tenke på ett eller annet veldig konsentrert - (tenke på kjæresten, på en utfordring på skole eller jobb, et personlig problem som ikke er knyttet til eksemet, en personlig seier) til å klype seg et sted fjernt fra der det klør (litt overkommelig smerte et sted kan overdøve kløen). Noen har fått meget god kontroll over kløen med avbetinging.

Antihistaminer
Mot kløe virker "gammeldagse" antihistaminer vanligvis best. Det er fordi de samtidig er litt søvndyssende. Hit hører: Fenistil® (Novartis), Phenamin® (Nycomed Pharma), og Phenergan® (Aventis)

Der det er behov for særlig hjelp til få sove, passer Vallergan® (Aventis). Det bør imidlertid bare brukes en gang i blant for å redde nattesøvnen i en familie som føler seg utslitt av søvnmangel.

(Sist oppdatert 10. september 2004)