Allergener ved kontaktallergisk eksem

Ved kontaktallergisk eksem skyldes eksemet helt andre slags allergener enn det som gir atopisk allergi. Kontaktallergi kommer mest etter hudkontakt med kjemiske stoffer med lav molekylvekt og uedle metaller. Her omtales de viktigste gruppene.

Nikkel

Nikkel er det vanligste kontaktallergen og blant de aller vanligste årsakene til allergisk kontakteksem. Metallet finnes i en lang rekke legeringer som brukes direkte mot huden. Armbåndsur, bukseknapper, glidelås og briller er kjent for å føre til og forverre eksem hos en nikkelallergisk person. Bruk av nikkel og kromholdige smykker i kontakt med tynn hud, gir stror risiko for utvkling av slik kontaktallergi. Hyppigst opptrer dette på og ved øreflippene, men piercing gir også slik risiko. Gullsmykker kjøpt i eksotiske land, kan inneholde mer enn nok av slike uedle metaller til å gi kontaktallergi etter en tids bruk.

(Foto: Fagbladet Allergi i Praksis) Kontakteksem pga øresmykke med nikkel

Fuktig og langvarig kontakt med nikkelgjenstander, f.eks. svette under armbåndsur og smykker kan utløse eksem, samtidig som irritasjon ved gnissing også kan bidra. Noen fødemidler har høyt nikkelinnhold, og tilberedning i nikkelholdige kar kan tilføre spor av metall til maten. Det kan gi forverring av eksemet hos sterkt nikkelallergiske personer. Nikkelallergi disponerer også for utvikling av håndeksem fordi hendene kommer i kontakt med mange nikkelholdige materialer, slik som håndtak, kraner, mynter osv.

 Gode råd ved allergi mot nikkel og krom

  • Det kan hjelpe godt å dekke håndtak og kraner som er forkrommet eller inneholder nikkel, med tre lag klar lakk
  • Det kan også hjelpe å behandle undersiden av armbåndsur på samme måte
  • Ved uttalt allergi mot nikkel eller krom kan allergener komme i maten fra kokekar som inneholder disse metallene

Krom og kobolt

Krom finnes ofte i legeringer sammen med kobolt og nikkel, men også alene og blant annet i lær og tekstiler. Sement kan inneholde mye kromsalter, og murereksem skyldes ofte kromallergi sammen med et islett av irritasjonseksem (toksisk kontakteksem).

Kosmetikk

Parfymer, deodoranter, pudder og kosmetiske kremer inneholder ofte aktive kontaktallergener av ulike slag. Perubalsam er et potent kontaktallergen, og kan finnes også i medisinske kremer og salver.

Konserveringsmidler

Konserveringsmidler både i husholdningsprodukter, hudpleiemidler (og kosmetikk) er hyppige årsaker til kontaktallergi. Svært aktive er formalin, parabener og kathon. Formalin brukes i tallrike stoffer og artikler og finnes bl.a. i mange nye tekstiler, lær, papirartikler, pyntesaker mm.

Fargestoffer

Særlig såkalte azofargestoffer kan gi kontaktallergi. De finnes i mange fargede klesplagg

Planter

Mange planter kan fremkalle og forverre kontaktallergisk eksem. Det kan opptre på hendene først, men svært ofte viser det seg først og mest i ansiktet der huden er tynn og mer mottakelig. Det skyldes at fingrene som har vært borti planten, så ofte også føres opp i ansiktet. Primula og krysantemum hører til de vanligste.

Noen plantesafter gir kontakteksem sammen med sol på huden. Tromsøpalmen er kjent for dette.

Klær, stoffer o.l.

Mange opplever at de får irritert hud med en del kløe når de får nye klær og stoffer mot huden. Det kan være irritasjon fra kjemikalier i stoffet, men det kan også være begynnelsen til kontaktallergiski eksem. bl.a. mot fargestoffer som nevnt ovenfor. Noen blir imidlertid allergisk mot det opprinnelige materialet i stoffet. Best kjent er nok kontaktallergi mot ull, noe som bl.a. rapporteres av mennesker som har sittet med shorts og bar hud på lårene i møbler trukket med ullstoff. Dette hører med til vanlig materiale i hudlegers tester ved mist6enkt kontaktallergi. Vi vet lite om hviordan garjnh/stoff lagd med proteiner fra soja eller melk fungerer i denne sammenhengen. .

Testing

Ved mistanke om kontaktallergi kan hudlege gjennomføre såkalte lappetester. Til slik lappetesting brukes først en standardserie som passer til de vanligst forekommende kontaktallergiene med:

nikkelsulfat, koboltklorid, kaliumdikromat, tilsetningsstoffer i gummiprodukter, krydderblanding, perubalsam, kolofonium, lanolin, neomycin, parabener, formalin, kathon, primin (primula), epoxy-recin, parafenyldiamin (fargestoff).

Hudleger har også spesielle serier for testing av kontaktallergi i forskjellige yrker, slik som tannlegeserie, fotografserie, frisørserie, konditorserie m.v.

Se yrkeseksem.

(Sist oppdatert 8. oktober 2004)