Håndeksem hos voksne

Hendene brukes til så mye og er i kontakt med en mengde forskjellige stoffer og væsker. Da er det forståelig at kontakteksem ofte viser seg først og mest på hendene. Rundt 5 prosent av befolkningen får plager med håndeksem en eller flere ganger. Som oftest er det et irritasjonseksem, men kontaktallergisk eksem forekommer også ganske hyppig.

Det er vanskelig å se forskjell på et allergisk og et toksisk kontakteksem. Det må avgjøres ved undersøkelse og testing (hos hudlege).

Huden i håndflatene er tykk og meget motstandsdyktig og  blir  bare angrepet ved særlig sterk påpkjenning som for eksempel hos murere der hendene utsettes både for kontaktallergenet krom og sterk irritasjon. Ellers kommer eksemet på sidene av fingrene, fingermellomrom, fingerrygger og håndrygger.Ved kontaktallergi kan det også komme eksem i ansiktet fordi kontaktallergenene føres opp til ansiktshuden med fingrene.

Håndeksem kommer særlig ofte hos bl.a.  husmødre, renholdsarbeidere, frisører, murere og sykehuspersonell.   Også personer som hatt atopisk eksem (barneeksem) har særlig følsom hud og er utsatt for kontakteksem på hendene.

Behandling

Håndeksem behandles effektivt med kortison kremer der en vanligvis oppnår god bedring i løpet av et par uker med vekselvis bruk av (først) sterke, så middels sterke og svake kortisonpreparater. Dette smøres på 3-4 ganger daglig.

Hele tiden brukes rikelig med fuktighetskremer oppå kortisonpreparatet (etter 5 minutter) og flere ganger innimellom.

Så må en evt ta noen dagers pause med kortisonpreparatene før ny behandlingsrunde.

Kremer  og evt fetkremer er å foretrekke for salver som gjerne virker for klissete, men salve er greit å bruke om natten.

Er håndeksemet betent, brukes kremer/ salver med antibiotika eller annen antibakteriell tilsetning. Håndbading i kaliumpermanganatoppløsning virker godt (men neglene blir brune).

Ved særlig hårdnakket håndeksem kan lysbehandling (UVB) i hudavdeling hjelpe.

Det er lurt å bruke hansker ved kontakt med mulig forverrende væsker mm (se nedenfor), men gummihansker kan forverre eksemet (og gi gummiallergi). Tynne engangshansker av vinyl pleier være bra. Bruk av tynne, myke, hvite bomullsvanter under arbeidshansker og under hansker, votter og vanter om vinteren er også lurt. De bør være hvite for å unngå reaksjoner på fargestoffer, og de må holdes rene og tørre.

Se mer om håndeksem i denne kunnskapsbanken