Protese i hoften og allergi mot nikkel og krom?

Jeg er 62 år med store smerter i den ene hoften og ortoped har henvist meg til operasjon for å bytte ut et elendig hofteledd med protese. Men jeg vet ikke om jeg tør for jeg har i alle år siden ungdomstiden hatt et plagsomt eksem på grunn av allergi mot krom og nikkel, kanskje også mot andre metaller og kunstoffer som ikke er testet, for eksemet kan blusse opp selv om jeg ikke har vært borti noe som kan inneholde krom eller nikkel. På den annen side tar den vonde hoften nesten knekken på meg. Hva bør jeg gjøre?

(Spørsmål 2. september 2009) 

 

SVAR:

Du har altså kontaktallergisk eksem. Kontaktallergi mot nikkel og krom er ganske vanlig. Mange får det i ungdomstiden på grunn av uedle metaller bl.a. i øresmykker og armbåndsur. 

Merkelig nok er det relativt få som får sånt eksem etter å ha fått operert inn proteser (Rau, Thomas , Thomsen ,2008), men det forekommer et og annet sjeldent tilfelle. I en av de nyeste rapportene om dette (Beecker, Gordo, Pratt, 2009) kom det kontaktallergisk reaksjon etter protese i kneleddet hos en person med kjent allergi mot en rekke metaller. I den artikkelen beskrives også en ny metode for å teste kontaktallergi mot materialene som brukes i proteser. Forfatterne av den artikkelen beretter at pasientens livskvalitet ble så mye bedre etter operasjonen at hun godtok eksemplagene. De fleste tilfeller av kontaktallergisk eksem bedres og lindres jo av godt tilpasset kortison og annen lokalbehandling.

Konklusjon

Med så mye smerter i hoften kan du oppnå ny bevegelighet og et bedre liv etter hofteoperasjonen. De fleste på din alder som har vært gjennom en slik operasjon, er svært fornøyd.

Forverring av kontaktallergisk eksem etter slike operasjoner forekommer så sjelden at mange hudspesialister ikke synes det er bryet verdt å gjennomføre noen utvidet allergitesting før evt. operasjon.(Thomas m.fl. 2008). Et av de tryggeste metallene er titan, men bruken av det avhenger bl.a. av din vekt. Noen er allergiske også mot akryl og annet syntetisk materiale som brukes i proteser, men klarer seg likevel bra!

Dette bør du drøfte med fastlegen din og hudlege etter å ha skaffet informasjon om hvilke materialer som skal brukes i ditt tilfelle. Send dette svaret til legene, slik at de kan skaffe seg og lese de følgende artiklene om de ønsker det og har anledning!

Litteratur

Beecker J, Gordon J,Pratt M. (2009): An interesting case of \joinjtprosthesis allergy. Dermatitis 20: E4-9, nettversjon.

Rau C, Thomas P, Thomsen M.(2008): Metallallergie bei Patienten vor, bzw. Nach endoprothetischem Gelenkersatz (Orthopäde. 37:102-10

Thomas P, Schuh AW, Ring J, Thomas M (2008):Orthopädisch-chirurgische Implantate und Allergien: Gemeinsame Stellungnahme des Arbeitskreises Implantatallergie (AK 20) der Deutschen Gesellschaft für Orthopädie und Orthopädische Chirurgie (DGOOC), der Deutschen Kontaktallergie Gruppe (DKG) und der Deutschen Gesellschaft für Allergologie und Klinische Immunologie (DGAKI)) Hautarzt. 59: 220-229.

(2. september 2009)