Seboreisk eksem, flasseksem

Seboreisk eksem (sebhorroisk eksem, flasseksem, melkeskurv) skyldes ikke overfølsomhet, men er en sykdomsreaksjon i talgkjertlene og skyldes spesielle gjærsopper som finnes normalt på huden.

Eksemet kommer spesielt der det er mye talgkjertler slik som hodebunnen, øyenbryn, rundt nesen, foran på brystkassen (brystbenet) og i skrittet. Fra disse områdene kan eksemet bre seg utover.

Det begynner med litt rød og irritert hud og så kommer det flass og hudskjell som virker fete og blir litt gulfarget når det er mye av det. I hodebunnen på spedbarn kan dette bli fremtredende ("melkeskurv").   Eksemet kan klø noe. På denne kløen virker antihistaminer dårlig.

Behandling

Eksem i hodebunnen med mer eller mindre flass behandles med spesialle sjampo. Er eksemet uttalt, bør dette forordnes av lege, men ved milde former med flass kan frisører gi gode råd.

Eksem i ansiktet behandles gjerne med midler som bekjemper gjærsoppen (forordnes av lege), og det kan ellers  brukes preparater med salicylsyre, tjære mm. og evt kortisonkremer - og linimenter.

I alternativ medisin brukes tilsvarende urtepreparater. Det bygger ofte på gammel folkemedisin pluss behandlerens erfaringer, og er et av de områdene hvor en ofte oppnår god effekt. Det er mange veier til Rom! 

Uansett behandling har dette eksemet lett for å komme igjen.

Du kan lese mer om dette på nettsiden til Helsenorgen.no