Seborroisk eksem, seborroisk dermatitt

Seborroisk eksem skyldes ikke overfølsomhet, men er en sykdomsreaksjon i talgkjertlene og skyldes spesielle gjærsopper (Pityrosporum ovale) som finnes normalt på huden hos alle personer fra pubertetsalder. Soppen er ikke smittsom.

Seborrhea betyr talgflod. Eksemet kommer mest hos mennesker med fet hudtype og spesielt der det er mye talgkjertler slik som hodebunnen, i og mellom øyebryn, rundt nesevingene, over brystbenet, i hudfolder, armhulen og i skrittet. Fra disse områdene kan eksemet bre seg utover. Det kan også komme hos spedbarn (infantilt seborroisk eksem).

Det begynner med litt rød og irritert hud , etter hvert med avrundede eksemflekker og så kommer det flass og hudskjell som virker fettglinsende og blir litt gulbrune når det er mye av det. I hodebunnen på spedbarn kan dette bli fremtredende med flak av fete flass ("melkeskurv"). Eksemet kan klø noe. På denne kløen virker antihistaminer dårlig.

Utbredelsen varierer noe med alderen. Det kan opptre i tidlig spedbarnsalder (Infantilt seborroisk eksem). Det kan minne om bleieeksem, og kan også forveksles med atopisk eksem.

Hos noen få spedbarn kommer seborroisk eksem på hele kroppen. Dette eksemet blir vanligvis borte innen 6 måneders alder, men det kommer vanligvis igjen omkring puberteten. Fortsetter eksemet ut over det første halvåret, bør en mistenke atopisk eksem (og meget sjeldnere: psoriasis). Til å begynne med er det ikke alltid lett å skjelne mellom atopisk og seborroisk eksem. Spør legen ved tvil.

Omkring puberteten og videre i voksen alder blir eksemet mest uttalt rundt nesevingene og utover i ansiktet, øyebryn, hodebunn og hårfeste og over brystbenet. Utslagene i ansiktet kan gå sterkt ut over utseendet og er da til stor plage for de unge. Hos noen opptrer plagsomt -og ofte betent - utslett i randen av øyelokkene. Brukes tett undertøy, kan det også komme utslett i skrittet.

Hos eldre har eksemet lett for å spre seg fra hudfolder ut over store deler av kroppen.

Behandling

God personlig hygiene er viktig, men ikke nok.

Eksem i hodebunnen med mer eller mindre flass behandles med spesielle sjampo (salisyl hårolje og evt soppshampo (Fungora®)). Er eksemet uttalt og hardnakket, bør behandlingen forordnes av lege, men ved milde former med flass hos ungdom og voksne kan frisører gi gode nok råd.Tjæresjampo kan også virke. Tjære- og svovelbehandling brukes særlig i behandling av hodebunnen med preparater som Soraderm® og Selsun®. Shampoen bør sitte noen minutter før den skylles ut. Det lønner seg å bruke dette 2 - 3 ganger i uken i en måneds tid.

Tjærebehandling hjelper mange, men tjærebehandlet hud må ikke utsettes for sol.

Eksem i ansiktet og på kroppen behandles gjerne med midler som bekjemper gjærsoppen (Fungoral krem®) som forordnes av lege. Det kan ellers brukes preparater med salisylsyre, og evt kortisonkremer og - linimenter. Protopic® er også virksomt ved denne eksemtypen.

I hudfolder kommer det ofte infeksjon med soppen candida, og det må behandles med soppmidler. Dette er et av de områdene hvor en ofte oppnår god effekt også av naturmedisin. ("Det er mange veier til Rom!"). I alternativ medisin brukes tjære -, svovel og urtepreparater. Dette bygger ofte på gammel folkemedisin - og ligner behandlingen som ble brukt av legene i tidligere tider, pluss behandlerens erfaringer.

Ingen behandling gir varig bedring. Uansett behandling har dette eksemet lett for å komme igjen.

(Sist oppdatert 20. september 2004)