Småbarns- og skolebarnseksem

Eksemet endrer lokalisasjon etterhvert som barnet vokser.

Etter hvert som barnet vokser så endrer eksemet lokalisasjon og kommer frem på hals og i nakken, i albubøy og i knehasene, foran eller rundt anklene og rundt håndleddene.

 (Foto: Voksentoppen©)

Atopisk eksem i knehasene

Håndeksem er vanlig særlig i småbarnsalderen og tidlig skolealder. Det er gjerne ledsaget av dype og ømme sprekker i håndflaten og innsiden av fingerleddene og blir lett betent og ømme med en del infeksjonstegn. Noen barn klarer ikke å bøye fingrene av den grunn. Dette kan gå sterkt ut over oppøving av finmotorikken i fingrene.

(Foto: K.Aas©)

Kløe kommer sterkt så snart barnet kler av seg

Barn med atopisk eksem har ofte en liten, åpen sprekk under øreflippene, og det har lett for å sette seg litt infeksjon der. Dette heles med vanlig eksembehandling, men problemet er at sprekken rives opp igjen når trøye eller genser trekkes over hodet. Barnet og foreldrene må lære seg å lirke klesplagget forbi uten at dette skjer. Da heles det fort.

Eksemet kan også komme på bryst, rygg og mage og ganske symmetrisk. Lymfeknutene i nakke, akselhuler og lyske blir ofte litt forstørret når eksemet blir betent.