Solforbrenning

Solforbrenning skyldes for mye UV-B stråler og kunne vært hindret med riktig solbeskyttelse.

Det vanligste er en 1. grads forbrenning med rød hud som kan virke litt hoven og kanskje få noen få væskefylte små blemmer. - og som svir.

Kjøl ned området. Det gjøres best med fuktige stykker av mykt og glatt tøy (gjerne av bomull) som legges varsomt mot huden. Kjøl gjerne ned området med isbiter i en plastpose pakket inn i et håndkle i 5-10 minutter. Det lindrer.Svien kan også lindres med Xylocain salve® eller lignende , men de færreste har slik salve for hånden. Må en først på apotek, er det bedre å få hydrokortisonkrem (fås uten resept).

Den beste behandlingen

Varsom smøring med hydrokortisonkrem så tidlig som mulig virker best (men smør utenom blemmer og evt åpne sår). Etter ca 10 minutter legger en så på rikelig fuktighetskrem oppå. Over dette området kan en så legge et litt fuktig (ikke vått!), kjølig og mykt og glatt tøystykke. Tøystykket må være lett - og rent! Det kan ligge på en times tid, men bør holdes fuktig f.eks. med kaldt vann fra en sprayflaske. Denne behandlingen gis to til tre ganger daglig i 2-3 dager avhengig av hvor sterk forbrenningen er. Hos mange klarer det seg med en dags behandling.

Gi kjølig drikke, for forbrenningen kan føre til økt kroppstemperatur og væsketap.

Ved riktig sterk solforbrenning kan store områder av huden være angrepet, og det kan også komme mange væskefylte blemmer. Da bør lege konsulteres.

Kjerringråd

Tar det tid å få tak i hydrokortison- og fuktighetskremer, kan solforbrenningen lindres med et av de mange "kjerringråd" som finnes mot solforbrenning, som for eksempel å smøre med lavendelolje. Noen foreslår å mose modne tomater og legge tomatgrøten på den solbrente huden. Et annet råd er å smøre huden inn med yoghurt naturell. Også for solforbrenning er det sagt at morsmelk på huden lindrer og bedrer særlig godt. I mangel av morsmelk, kan kumelk brukes. Pensling med eggehvite sies også å hjelpe godt. Naturmedisinere anbefaler gjerne Aloe Vera.

Vær varsom etterpå

Når huden er tilhelet (ofte med flassing) må huden beskyttes mot ny solforbrenning. Det betyr at en må være lite i solen de første dagene, bruke klær og evt en solkrem med høy solfaktor.

 (Sist oppdatert 17. juli 2004)