Soling ved eksem

Sol i riktige doser og gjerne kombinert med bading i salt sjøvann kan ha en slående virkning særlig på atopisk eksem. Derfor arrangeres det hvert år offentlige behandlingsreiser for barn med atopisk eksem i regi av Statens Behandlingsreiser. NB seborroisk eksem kan derimot ofte forverres av sol!

Riktig bruk av sol kan bedre eksem

Det er imidlertid avgjørende at både solingen og hudbehandlingen for øvrig styres tilpasset hver persons hud. For mye sol, skader huden og kan forverre eksemet betraktelig. Som før må hvert stadium av utslettet ha sin tilpassede behandling (se eksemstigen), og fuktighetskremer skal brukes enda rikeligere enn ellers. Slik må det være også ved soling og bading andre steder.

Mange med atopisk eksem føler at de har så stygg hud at de ikke vil vise den frem. De går heller fullt påkledd fremfor å ta på badetøy og komme seg ut i sjø og sol. Eksemhuden får ikke gleden av sommeren på den måten. Hvis det er åpne sår eller sprekker i eksemhuden, vet de også at sjøvannet kan komme til å svi, og så kvier de seg enda mer.

Da er det viktig at en gjennomfører riktig god og intens behandling av eksemet når sommeren nærmer seg. Det kan kreve noen ekstra dager med kortisonkrem eller hva som måtte trenges, men det er innsatsen verd. Når huden så får sommerluft, sol og kanskje også saltvannsbad, styrkes dens motstandskraft, og de fleste blir meget bedre med mindre medisinbruk i løpet av en uke eller to.

Noen få har ikke slik glede av solen. Enkelte kan bli verre. Da trenges andre tiltak som må legges til rette av kyndig lege.

(Sist oppdatert 11. august 2004)