Spedbarnseksem. Infantilt atopisk eksem

Spedbarnseksem har typisk opptreden med utslag i ansiktet og spredt på kroppen, mens bleieområdet er fritt.

Spedbarnseksemet opptrer gjerne med rødflamming og eksemflekker først i kinnene og pannen og på halsen. Eksemet sprer seg så gjerne til skuldrene, brystet og utsiden av armer og ben. Huden på magen går som oftest fri, og bleieregionen har gjerne helt normal hud.

  
Spedbarnseksem med typiske utslag i ansiktet og spredt ellers,
mens bleieområdet er fritt (Foto K.Aas)

Eksemet klør, og kløen kan representere et stort problem ikke minst under stellingen. Barnet bruker armer og føtter for å gnisse og klore, gnir hodet og ryggen mot underlaget, lår mot lår. Da skal det lite til før eksemet blusser opp eller endog begynner å blø. Stellet som skulle vært en kosestund, blir en kamp mot kloringen. Det er en nesten umulig situasjon for den som skal skifte bleier og stelle stumpen - og som bare har to hender. Det går lettere når mor og far kan gjøre dette sammen; derfor bør anledning til foreldrepermisjon brukes fullt ut særlig den første tiden etter at eksemet har brudt ut.

Mange spedbarn kan få seborrhoisk eksem (”melkeskurv”) særlig med flassende og skorpelignende utslett i hodebunnen. Slikt eksem har ikke noen sammenheng med atopi og arveligheten av det. Dette er den vanligste differensialdiagnostiske utfordringen overfor atopisk eksem i tidlig barnealder. Det kan lønne seg å konsultere legen.