Pollenallergi pga sofasliting?

I forrige uke sto det en lang artikkel i Dagbladet om en voldsom øking av pollenallergi mot bjørk. En pollenspesialist uttalte at en årsak var at folks immunsystem ikke fikk utvikle seg fordi man satt for mye inne.

Mange pollenallergikere følte seg stigmatisert av konklusjonen, jeg gjør det også. Det var som å høre familie og venners tilbakevendende råd om at det eneste som hjelper mot pollenallergi er fysisk fostring”og «kom deg ut på tur!»

Når man hele livet har vært et turmenneske og naturelsker, og så erfarer at man blir sjuk og tett og må holde avstand til pollen for å eksistere, er det umulig å være enig i at pollenallergi skyldes at folk er sofaslitere.

Svigermora mi fikk pollenallergi på sine gamle dager, hun var ei gårdskjerring som hadde vært ute hele året. En sønn av oss viste ingen tegn til pollenallergi da han var liten, det var jeg veldig glad for, for han hadde nok strev med matallergier. Da han var 5 år, fikk han plutselig allergisjokk og pustestans i pollentida. Det utviklet seg videre med strupehevelser av bare litt lukt av gress.

Vår datter og hennes barn har pollenallergi med astma og alle symptomer som finnes, kontrollert av spesialister og på medisner, ligger utslått i pollensesongen. Men ellers i året er vi i full trim ute i naturen.

Hva skjer med oss, er det ikke sånn at bjørkepollen (og annet pollen?) langs veiene åre blir forkrøplet og mindre enn det skulle være pga forurensning fra trafikken? Og kanskje immunforsvaret vårt blir stresset av for mye negativ påvirkning enn det var før i tiden.

Hilsen fjellvandrer.

(Spørsmål 22. april 2008)

SVAR:

Det er økning av mange allergier i tillegg til bjørkeallergi. Økning kan ha mange årsaker. Først og fremst er det genene og møtet med de «sinte» allregenene i bjørkepollen.

Foto: colourbox.com

Allergiutviklingen kan bl.a. skyldes kjemiske forurensninger som virker som forsterkere på allergenene. Vår livsstil  kan også ha ført til endring av immunsystemet ,jfr hygieneteorien (som gjelder nyfødtperioden men ikke sofaslitere) Det kan være mange samspill  som gir allergiutvikling. (allergier øker. hvorfor)

For bjørkepollen betyr det kanskje også noe at  det er  blitt mer bjørk nær oss? Bjørk overtar enger og jorder der gårdsbrukene legges ned, og i utmarker der geitene ikke lenger gnager dem ned. Det er også et populært tre å plante for offentlige anleggsgartnere.

Regnvær er godvær!
Tusener på tusener aktive friluftsmennesker har utviklet pollenallergier som har snudd tilværelsen for dem til å bli «sofaslitere» i pollensesongene, men bare da! Den som er allergisk mot pollen, må finne seg fristeder inne eller dra til pollenfrie steder (høyt til fjells før fjellbjørken blomstrer -eller Svalbard!) når medisinene ikke hjelper godt nok. I pollensesongen vil friluftsliv ellers gjøre vondt verre unntatt i regnvær. 

En kan ikke herde seg ved å utsette seg for slike allergier. Faktisk er det omvendt, for pågående allergireaksjoner øker risiko for videre allergiutvikling og øker hyperreaktivitet i luftveienes og øynenes slimhinner.

I godvær med solskinn og litt vind i mai blir det vanligvis mye bjørkepollen i luften. Heldigvis kan det regne mye i pollensesongen for bjørk, og da kan det faktisk kjennes herlig med en tur i gang- eller joggefart.

(Sist oppdatert 1 mai 2008)