Pollenkalender og pollenvarsel

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har en god brosjyre om pollen og pollenallergi med en oversiktlig pollenkalender som angir funnene for or, hassel, Salxi (selje, pil og vier) bjørk, gress og burot målt i Sør-Norge, Øst-Norge, Fjellet i Sør-Norge, Vest-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge.


 

Pollensesong og - vær

Det alle vindbårne pollen har til felles, er at de er avhengig av bestemte blomstringssesonger  og av værforholdene.

 Noen år hender det at sesongene forskyves på grunn av avvikende klima- og værforhold. I 2005 kom de første pollenkornene fra or og hassel allerede i januar sør i landet.

Dette kan variere fra landsdel til landsdel.

Du kan også følge med selv ved å studere modningsgraden av rakler og gress der du bor. De modnes først i sørvendte skråninger med mye sol. Når raklene nærmer seg sin modning, kan du plukke med deg en kvist i enj klar plastpose som du lukker tett til. Ta dette med deg inn i et rom med vanlig værelsestemperatur og ta en titt de neste dagene.Hvis raklene gulner og gir fra seg gult støv (pollen) i løpet av de første 2-3 dagene, trengs det bare en ukes tid med noenlunde normale værforhold før pollensesongen er  i gang der du bor.

Det som er godt vær for noen, er dårlig vær for dem som plages av pollenallergi, og omvendt. Det er lite eller intet av vindbårne pollen i luften når det regner, er tåke eller tung, kald og fuktig luft.

Når det så klarner igjen med sol og vind, kan mengdene av pollen bli voldsomme. Værforholdene bør styre både aktiviteter og medisinering ved høysnue.

Pollenvarsel

Pollenvarsel finner du på nettstedet www.pollenvarsel.no.

På NAAFs nettsider finner du også en oversikt pollenvarslingstjenester i andre land.

Her kan du kan abonnere på automatisk mottak av pollevarsel på e-post. Du kan også få pollenvarsel som applikasjon tilpasset din mobiltelefon eller nettbrett.