Influensatid

Høsten er tid for influensa. Mennesker med astma eller andre lungessykdommer bør beskytte seg med influensavaksine og sunn kost. Influensavaksine er dyrket på egg og kan derfor inneholde spor av egg-proteiner. Ved kjente alvorlige straksreaksjoner på egg, må det vurderes hvorvidt slik vaksinering er nødvending. I så fall bør dette  foregå under anafylaksiberedskap. Les mer om influensavaksine i AstmaAllergi nr. 5 - 2015

Når influensa først har begynt å herje i befolkningen, har den lett for å spre seg raskt og uhemmet. Der det er mange mennesker inne, må en regne med at det kommer influensavirus (som dråpesmitte) i luften.

Symptomene ved influensa skiller seg vanligvis fra vanlige forkjølelsere:

Influensa Forkjølelse

Sykdomsfølelse kommer raskt

 Sykdomsfølelse kommer gradvis

Feber, ofte 39oC eller mer Moderat feber, sjelden over 38,5o C
Frysninger Starter gjerne med sår hals
Snue, nys,  sterk hoste Snue, nys, moderat hoste
Hodepine, smerter i hele kroppen Litt tung i hodet
 Du føler deg elendig Brukbar almentilstand

 

Eldre mennesker og mennesker med astma, andre lungesykdommer, hjertesykdommer eller nedsatt immunforsvar bør vaksinere seg mot influensa i tide. For særlig utsatte kan det også være lurt å ta pneumokokkvaksine som beskytter mot de bakteriene (pneumokokker)som hyppigst gir komplikasjoner. Spør legen!

Har en først fått influensa, finnes det midler mot virusinfeksjonen som kan hjelpe, iallfall hvis behandlingen begynner tidlig. (Legen avgjør. Antibiotika hjelper ikke, men nkan bvli nødvendige hvis det kommer komplikasjon med bakterieinfeksjon.

I tillegg bør en unngå tette forsamlinger av mennesker inne og holde god avstand til alle som hoster og nyser. Et sunt liv og sunt kosthold med rikelig C-vitaminer i frukt og grønnsaker kan gi styrke til å stå imot og iallfall til å bli fortere frisk igjen.


Prosit!

(Sist oppdatert NAAF 2016)