Cøliaki

Dette er en tarmsykdom som  som oftest gir diaré, men også kan vise seg med andre symptomer, se Cøliakiforeningens nettside. Den skyldes glutenintoleranse og behandles først og fremst ved å unngå glutenholdige matvarer (hvete, rug, bygg). Tidligere mente man at også havre inneholder så mye gluten at cølikaipasienter - i allfall barn - skulle unngå dette. Senere forskning har ført til at noen nå anbefaler at også barn med cøliaki kan få mat som inneholder ren havre (se Stenhammer, Högberg, Sallman 2004), men det er uenighet om dette blant forskere, og Cøliakiforeningen anbefaler at havre unngås til 18-års alderen.

Dietten må vanligvis opprettholdes gjennom hele livet etter at diagnosen er stillet. Symptomene kan vise seg i alle aldre. De skyldes en betennelsesliknende prosess i tynntarmen slik at tarmtottene forsvinner (tarmtottatrofi). Dermed klarer ikke tarmen å fordøye mat. 

En sykehistorie med hyppige, lyse, fettglinsende og illeluktende avføringer der avføringen ofte flyter opp på vannet gir sterk mistanke. Magesmerter er vanlige, og humør og trivsel dårlig. Avmagring kommer etter lengre tids ubehandlet sykdom. Noen blodprøver kan være til diagnostisk hjelp, og brukes bl.a. til å kontrollere tilstanden. Hit hører IgA og IgG antistoffer mot gluten og endomysium og en transglutaminasetest. Også andre diagnostiske prøver gir indikasjon på forekomst av cøliaki, men sikker diagnose krever at det tas en prøve fra innsiden av tynntarmen (tarmbiopsi).

Dette gjøres med spesielt utstyr som føres ned i tynntarmen gjennom munnen. Ved cøliaki finner man tarmtottatrofi forutsatt at kosten på forhånd har inneholdt vanlige mengder gluten. Det er vanlig at det blir tatt ny tarmbiopsi etter ca 1 års behandling. Da pleier tarmtottene å ha kommet seg igjen.

Behandling

Glutenfritt mel og noen glutenfrie matvarer er tilgjengelig i svært mange matvarebutikker. Ved kjøp av ferdiglagde matvarer må en sikre seg at det ikke finnes spor av hvete, rug og bygg med gluten. Det er tryggest å tilberede maten selv.

Gluten finnes også i drikkevarer som fremstilles av korn, spesielt øl!.

Det er ofte behov for ekstra tilskudd av jern og av de fettløselige A- og D-vitaminer. Legen vil gi råd om kosten generelt i forhold til hvordan fordøyelsen fungerer. Det er viktig å få til et kosthold somn fungerer også trivselsmessig. En ernæringsfysiolog eller dietetiker kan gi gode råd. Det finnes mange oppskrifter for dem med cøliaki eller allergi mot hvete etc.

Noen med allergi mot hvete og rug tåler glutenfritt mel, men ikke alle gjør det.

Litteratur:
Bjønnes E L: Glutenfri mat - godt og sunt. Kolibri Forlag 1998. (ISBN 82-90478-93-3)

Stenhammar L, Högberg L, Saalman R. Barnläkarföreningen rekommenderar. Havre kan ingå i den glutenfria kosten. Läkartidningen 2004;101:1610-1.

(Sist oppdatert 13. oktober 2005)

Red.anm.:
Lundin KEA. Cøliaki - diagnostikk og behandling. Allergi i Praksis 2018; 3: 28-35.