Oralt syndrom. Leppe- munnreaksjoner

Mange opplever å få beskjedne allergiske reaksjoner i og rundt munnen når de spiser et eller annet som de er allergiske mot, men som har relativt liten allergenaktivitet.

Det kommer kløe og litt svie i munnen og på leppene. Leppene og den litt løse huden rundt munnen hovner litt opp slik at talen blir litt upresis. Hos noen hovner også drøvelen opp, men vanligvis ikke så mye at det skaper noe problem. Reaksjonen er ubehagelig, men vanligvis helt ufarlig.

En slik reaksjon kan være begynnelsen på mer uttalte allergireaksjoner, men hos de fleste gir det seg med dette, og reaksjonen går over i løpet av en eller noen få timer.

Oralt syndrom er aller vanligst når en pollenallergiker spiser frukt eller grønnsaker som kryssreagerer med de pollensortene som personen er allergisk mot (se kryssreaksjoner). Særlig vanlig er det hos personer med allergi mot bjørkepollen som spiser (rå) epler.

Oralt syndrom kan være starten på alvorlige reaksjoner for eksempel hos personer med burotallergi som spiser rå eller kokt selleri.

Behandling

Reaksjonene unngås ved å unngå kryssreagerende frukt og grønnsaker.

Tilstanden går vanligvis over av seg selv, men bedringen kan fremskyndes med bl.a. efedrin. Antihistamin virker også. Når oralt syndrom er et forvarsel for alvorligere reaksjoner, er injeksjon av adrenalin meget effektivt mot videre hevelser (ødem), og bruk av astmaåpner virker mot astmareaksjoner.