Tannkrem med melkeprotein?

I dag kjøpte vi en tube "Zendium" tannkrem. Den inneholder ikke såpestoffer og skal derfor være mer skånsom mot sensitive slimhinner. Men når vi leser den mikroskopiske skriften på tuben, så står det at tannkremen inneholder "melkeprotein (colostrum) og zink til forsterkning av munnens eget forsvar mot bakterier og plakk."

Colostrum, det vil si råmelken er som kjent den aller første melken etter en fødsel. Jeg regner med at det er råmelk fra kyr som her er brukt?

Vi har et familiemedlem som er hyperallergisk for melkeprotein og ville reagert med anafylaktiske reaksjoner om denne tannkremen var benyttet.

Jeg synes det er uheldig at man bruker melkeprotein i tannkrem. I det minste burde tuben vært merket med tydelig skrift om innholdet. Finnes det ingen lov om bruk av næringsmidler som melk i toalettartikler?

Hilsen Mette

SVAR:

Veldig viktig observasjon - som understreker hvor grundig man må lese varedeklarasjoner selv om skriften nesten er uleselig!

Tilsetting med kolostrum er noe nytt i denne tannkremen ifølge produsentens egen nettside.

Kolostrum (råmelk) fra dyr er like allergenaktiv som annen melk. En slik tilsetting betyr en betydelig risiko for alvorlige allergireaksjoner hos melkeallergikere. Hvis det er snakk om morsmelk (som tåles hvis moren ikke nettopp har spist noe som andre ikke tåler), ville det stå i deklarasjonen. (Det er noen kosmetikkprodusenter som bruker morsmelk i såkalte skjønnhetsmidler).

Det er ikke forbudt å bruke næringsmidler i toalettartikler, men påbud om riktig deklarasjon av innholdet.

PS! Representanten for produsenten er gjort oppmerksom på dette innlegget.

(Sist oppdatert 18. mars 2006)