Allergi fra mors mat gjennom morsmelk

Jeg har en sønn på 2,5 år som har vært sterkt allergisk mot melk, egg, soya, jordbær og sennep. Han reagerte fra svært ung alder, og jeg gikk på diett fra han var omlag 3 mnd for å kunne amme. Han begynte med utslett og urolighet bare noen få uker gammel, og har vært plaget med hissig eksem. Han har nå vokst av seg alt unntatt eggallergien.

Vi har nå fått gutt nummer to. Han har vært plaget med ekstremt mye luft i magen, skriketokter og utslett fra han var 1 mnd gammel. Jeg har tatt melk helt ut av min kost med klar bedring, og tilbake i kosten med klar forverring. Etter inntak av rent egg fikk han utslett som varte i to dager.

Min første sønn fikk ved 4 mnd alder kraftig elveblest og rykninger etter at jeg hadde spist egg - 1/ er det slik at reaksjonene vil bli kraftigere jo eldre barnet blir?

Videre lurer jeg på 2/ hvor fort etter at jeg har spist noe at barnet kan reagere. I kveld var han for eksempel veldig urolig, og hadde en bleie med flytende, skummende og brunlig avføring. Er det da noe jeg spiste før på dagen, eller noe jeg spiste i går mest sannsynlig? I og med at vi "forventer" at det dukker opp flere allergier er det greit å ha en pekepinn på hvor fort det går over i morsmelken. Jeg vil tro reaksjoner som utslett kommer raskere etter inntak av morsmelk med allergener enn reaksjon som diaré? Eller passerer melken rimelig raskt i barnets fordøyelsessystem?

SVAR:

Det er individuelt forskjellig hvordan allergireaksjoner utvikler seg. Mange av de første allergiene som allergi mot kumelk/geitemelk pleier å forsvinne helt i småbarnsalderen hos de fleste, mens allergi mot egg varer lengre og allergi mot fisk og nøtter kan vare hele livet. Noen allergier gir vanligvis særlig kraftige reaksjoner, se om fareklasser. Det er også slik at en allergireaksjon kan bidra til at følgende reaksjoner blir verre.

Hvor fort reaksjonene kan komme er også individuelt , men ved uttalt allergi kan hele kroppen reagere i løpet av sekunder. Allergenmolekyler er veldig små og kan trenge gjennom til blodsirkulasjonen allerede i munnhulen for så å føres videre til alle kroppens organer som er mottakelige ved allergiene (og hos moren også til brystkjertlene).

Ved svakere allergier kan det være at maten med allergenene først gir reaksjon når allergenene når ned i magesekken og de første dråpene når tynntarmen. Det skjer allerede etter første slurk!

Det kan også gå veldig fort for matallergener og andre molekyler å nå ut i brystmelk. Det er vanskelig å forske på for så små mengder som skal til ved uttalte allergier, men erfaring bl.a. ved uttalt allergi mot fisk viser at det kan være mer enn nok allergener i brystmelken på mindre enn en time etter første bit av allergenkilden.

Så svaret på ditt spørsmål er avhengig av hva barnet reagerer på og hvor uttalt den allergien er, men regn med at barnet kan reagere på noe du nettopp har spist. En peanøtt (f.eks.) kan være nok!

Jeg forutsetter at begge barna undersøkes grundig av allergikyndig barnelege som kan gi deg de nødvendige svar og råd.

PS! Dette interesserer mange så jeg setter dette inn i www.allergiviten.no (uten å nevne navn).

(Sist oppdatert12.januar, 2012 - Kjell Aas©)