Elveblest av medisinene (Årsaksjakt del II)

Oppfølging 1:
"Hei igjen! Etter at jeg tok antihistamin 2 dager på rad etter at jeg reagerte på Paralgin forte (Pf), har jeg tatt det bare en gang senere. Det var da jeg mistenkte reaksjon på jordbær (Jb) etter å ha spist det 17. og 18. mai. 

Kløen har fortsatt hele perioden, men ikke så intenst. For å ferdigbehandle infeksjonen, har jeg skiftet til Imacillin. Nå er jeg ferdig med det og fikk ikke økt kløe.

Som du foreslo  har jeg holdt meg unna all fersken o.l., også paracet og Imovane og PF og erytromycin til i går; da glemte jeg meg og spiste noen få nøtter - uten problemer siden. Har drukket fruktjuicer med blåbær etc.

Jeg har imidlertid gjort noe litt annerledes enn det du foreslo for å finne ut av dette her i og med at jeg bare har tatt antihistamin sporadisk. Det er fordi symptomene ikke er så sterke, og det blir lettere å observere uten, tenkte jeg. Men jeg har heller ikke vært symptomfri lenge nok av gangen og har derfor ikke prøvd noen reintroduksjoner – f. eks. med store mengder ferskensyltetøy.

(NB!)
I går fikk jeg migrene, og så tok jeg en Relpax (R) mot smertene. Jeg mistenkte absolutt en reaksjon på det med forverret kløe i håndflatene, økt kløe og småvabler, hevelse og rødme på fingertuppene, og mer generelt på kroppen og i hodebunnen ut over dagen.

Dette kom i løpet av en time (omtrent samtidig som tabletten virket på migrenen). Relpax inneholder E110 og E171.

Det verste gikk over etter noen timer men kløen har jeg ennå. Jeg tok en halv Imovane for å få sove i natt; litt ubetenksomt, men uten forverring.

Spørsmål 1. Jeg tenker at ut fra det at kløen så å si aldri er borte at det kanskje er på tide å prøve uten Atacand? Eller skal jeg legge inn noen flere dager og håpe at det ikke kommer inn noen forverrende faktorer imens?

Spørsmål 2. I tilfelle det er slik at andre komponenter enn fargestoffer kan være ansvarlig, f eks frie radikaler, så må jeg vel vente x antall dager i mellom uten Atacand, med å prøve en annen forebyggende medisin?

Spørsmål 3. Jeg har funnet dokumentasjon på at en annen angiotensin (AT1) - blokker også virker forebyggende mot migrene, det er Olmetec som innholder E 171, samme fargestoff som Relpax. Er du enig i at det ikke er noe vits i å prøve den?

(Oppfølgingsspørsmål  23. mai 2007)

SVAR:

Svar 2
Jeg svarer ikke direkte på alle spørsmålene dine og utelater de fleste her. Det er mye jeg (man) ikke vet noe sikkert om.

Men til spørsmål 1: Før du erstatter den forebyggende Atacand, er det lurt å finne frem til hvilke smertestillende medisiner som du tåler, for alle aktuelle i samme gruppesom Atacand trenger lang tid å på å bygge opp effekt, og i mellomtiden bør du vite hva du kan bruke mot smertene hvis/når du får migreneanfall.

Spørsmål 2: har sammenheng med 1: Det kan ta flere uker før hovedeffektene er helt ute, men det er individuelt og umulig å angi noe presist.

Spørsmål 3: Det kan godt være at du tåler Olmetec med  E 171, men kanskje tryggere  å prøve andre -  som for eksempel - Aprovel eller Telveten.

I slike utprøvinger som dette må man alltid være forberedt på at det dukker opp nye  ting eller  en og annen forglemmelse. Det er vanlig!

Nå kan vi foreløpig konkludere:
Nøttter (ja , det er fort gjort å glemme seg!) : neppe viktig, men prøv å styre unna foreløpig

Imacillin (penicillinvariant) tåles

Imovane tåles sannsynligvis

a/ Jordbær (jb): usikkert, men er histaminfrigjørende og kan ha forsterket kløen. Kan prøves igjen helt til slutt!

b/ Relpax (R): Sterk mistanke til det virksomme stoff, tvilsom men mulig effekt av E 110, paraoransje? (Hvis jeg hadde hatt mulighet, ville jeg nå ha kjørt en dobbel blind provokasjon med det for å være sikker).

Relpax bør utprøves ganske snart siden det er effektivt mot migrenen.

c/ Paracet(P) og Azitromax (Az):fortsatt mistanke)- kan utprøves litt senere

Forslag:
Slutt helt med fersken syltetøy og aprikos eller lignende.

La også nøtter være foreløpig

Slutt helt med Q 10

Slutt helt med alt som inneholder paracetamol

Slutt helt med antibiotika av typen erytromycin

Unngå antihistaminer unntatt når du må på grunn av ny elveblest eller lignende.

Observer huden nå helst i to dager til.

Ta så  Relpax om igjen f.eks.den 25. mai hvis det ikke vil bli veldig ubeleilig (pinsen!) , ellers fortsett som før til det blir mer beleilig,

Får du migrene før dette, bør du ta Relpax uansett! – så får vi se.

Kommer det ny reaksjon på Relpax, kan du bruke antihistamin mot plagene, unngå Relpax i fremtiden og forbered ny test. Det viktigste i denne sammenhengen er vel om du kan bruke Paracetamol (P), så det tester vi først etter Relpaxtestene: 

Paracetamol (P): Etter minst 5 døgn med lite eller ingen kløe (iallfall stabilt) og uten antihistamin: Ta 2 Paracet og observer nøye.

Forverring?  Da vet vi det! 

Ingen reaksjon? Hvis ingen forverring det neste døgnet: gjenta med en Pinex (Pi) (Paracetamol + kodein uten fargestoff).

Når det passer for deg, kan du så slutte med Atacand®

Jeg håper på å få en tilbakemelding nå eller hvis det dukker opp noe nytt, evt avvik fra dette programmet.  Det kan  komme på tale å teste ut Azitromax (Az) før du evt bytter ut Atacand (At)), eller er det noe annet du heller vil prøve ut, for eksempel. Maxalt Rapid tabl. eller Imigran (nesespray eller suppositorium) mot migrenesmerter?