Eksos i bilkø. Tiltak ved astma?

Maske mot eksos i bilkøer? 

I bil til/fra Stavanger-Oslo er det ofte kø, og bronkiene mine reagerer voldsomt på utslippet fra bilene.

Går det an å bruke en eller annen type maske, og hvor får jeg kjøpt noe slikt?

SVAR:

Dette er et problem som mange sliter med av de som har astma med hyperreaktivitet eller sliter med andre former for miljøhemming sliter med.  Ikke minst skaper dette vansker for dem som må kjøre gjennom  lange og dårlig ventilerte  tunneler. Noen har så store plager at de foretrekker å kjøre på tidspunkter med lite trafikk og velger lange omveier for å slippe tunnelene der det er mulig.

Eksos kan bestå av ganske mye støv i ulik partikkelstørrelse sammen med en del flyktige gasser. Dieseleksos er særlig skadelig.

I samme situasjon som din er det noen som greier seg fint med vanlige, lette støvmasker som er beskrevet i dokumentet om støvmasker. De bruker de samme støvmaskene som mange syklister bruker i byene, og som er lette å skaffe seg slik som beskrevet i det dokumentet. 

Forskjellige masker

Ved astma kan det være best med masker med en ventil som gjør utpusten lettere og hindrer at det blir varmt og fuktig inne i masken. Den enkleste benevnes 3M TM- 9332 støvmaske og finnes med og uten  ventil. Den hører til gruppen vedlikeholdsfrie støvmasker, Noen har nytte av støvmaske 9913 som har med kullfilter og tar opp litt gasser, men beskytter ikke særlig mot finstøvet i eksos.

 

Støvmaske 9332 med ventil fra 3M Norge  og
kombinasjonsmaske 4277 fra 3M Norge

For noen strekker ikke disse til fordi de slipper gjennom en del ultrafine partikler og gasser.

Da anbefaler eksperten at man prøver en av de såkalte Hel - og halvmasker i serien  3M™ 4000-serien - Masker med integrerte filtre mot gasser, damper og partikler og benevnes 4277. Den er egentlig laget for å gi en effektiv og komfortabel beskyttelse mot kombinasjoner av gass-, damp- og partikkelforurensninger som en kan bli utsatt for i industrien, og beskytter nok mot det meste av trafikkforurensninger. Som bildet viser gjør den mer av seg og er tyngre (kanskje opp til 300g) enn de enklere støvmaskene som er meget lette.

De nevnte maskene forhandles (og kan evt. skaffes) gjennom byggvareforretninger og de

store kjedene av disse som Jernia. Prisen pr stykk ligger omkring 100 – 200 kroner + mva

(17. august 2007)

 

Tillegg red 2017:  

 

Til pollenmasken som selges gjennom nettbutikken til Norges Astma- og Alkergiforbund, kan et eget kjemikaliefilter kjøpes som tilleggsutstyr. Masken vil da beskytte også mot eksos og partikkelforurensning.