Hussopp - astmarisiko?

Vi bor i en loftsleilighet i en gammel bygård, nyinnredet for 5-6 år siden i noe som opprinnelig var et kaldt loft.

Panelvegg med brede eikepanel. Nå har et par av bordene i veggen begynt å bule en anelse innover i stuen. Det er ganske små endringer, og vi hadde vel ikke lagt merke til det hvis det ikke var kommet en bitte liten flekk i fugen.  Først bare børstet vi den bort, men den har vokst frem igjen og er som en liten ulldott, omtrent som spindelvev. Er dette en form for muggsopp? Vi synes jo også at det lukter litt rart her inne av og til, nærmest som våt jord.

Vi har et barn på 2 år. Hun er frisk og opplagt, men vi må få vite om dette kan være farlig for henne for det er ganske mye astma i familien.

(Spørsmål 20. juli 2007)

SVAR:

Her er det så sannsynlig at det dreier seg om hussopp, at dere snarest mulig bør få en hussoppekspert til å se på det. I gamle bygårder kan det være kjellersopp eller andre råtesopper som vokser veldig langsomt i kjelleren fordi temperaturen der ikke er helt gunstig. Når det så bygges loftsleilighet på toppen av gården, blir temperaturen der – og i bjelkelag og hulrom i veggen – mye gunstigere for soppen. Da kan den strekke sitt mycel oppover mot den varme fristelsen i høyden. Den fukten som soppen trenger for å vokse og trives, suger den opp fra kjellerfukten gjennom myceltrådene. Når den har nådd opp etter et år eller to kanskje, vokser den raskere i den gode temperaturen (omkring 20C) og kan bli så voluminøs at den presser mot veggen som kan begynne å bule inn mens noe av veksten finner vei gjennom fuger og gliper. 

Hussopp bak panelet har begynt å trenge seg gjennomn en glipe

(Foto: anonym innsender ©)

Hussopp er ikke selv helseskadelig selv om den kan være veldig skadelig for bygget, men den kan følges av vekst av muggsopper. Noen muggsopparter kan være helseskadelige, så det er viktig å få ordnet opp i dette for å sikre et godt inneklima videre.  

Les gjerne litt om hussopp f.eks. i  Apollon.  

(Sist oppdatert 22. juli 2007)