Juleforberedelser. Vis omtanke!

Julen nærmer seg, og det er mye å tenke på.  Familie og venner skal samles til hyggelig samvær.  Det gjelder å forberede dette slik at det blir hyggelig og godt også for dem som er allergiske, har astma eller er overømfintlige på andre måter.

NB! Les  også: Julerisiko

Dessverre er det mange med astma, allergier eller annen  overømfintlighet i øyne og nese som blir dårlige i julen på grunn av noe i inneluften, og noen med matallergier blir syke på grunn av skjulte allergener i maten - eller i luften. Elveblest og oppbluss av eksem forekommer hyppig i juletiden, men verst er tilfeller av astma og allergisk sjokk (anafylaksi).

Det er alltid noen som må til sykehus i all hast med ulende ambulansesirener og hissige blålys når andre synger "Å, jul med din glede og glitrende lys vi ønsker deg alle velkommen -". 

Så ille er det heldigvis  ikke for de fleste, men mange, mange får julen ødelagt på grunn av manglende omtanke og tabber, og det gjelder mange barn. Manglende omtanke gjør at julen slett ikke blir "gledelig", men en tid for vonde opplevelser.

Plagene skyldes ulike reaksjonsmåter. Vanligst er nok allergi og hyperreaktivitet.  Hyperreaktivitet er en spesiell fysisk overømfintlighet med økt irritabilitet i slimhinnene for en rekke ulike stoffer i luften, såkalte irritanter. I likhet med allergi gir det snue, hoste, sviende øyne og / eller astma.

De som selv har slike sykdommer, eller  har barn med slike plager, vet vanligvis hva de må passe seg for i sitt eget hjem til det daglige, men også de kan føle seg usikre på hvordan de skal forholde seg i julen.  Alle vil jo helst skape det så hyggelig som mulig med mest mulig tradisjonell julestemning, men hva med juletre og stearinlys og sånt?

Verre er det å føle seg usikker og utrygg overfor hva andre kan bringe med seg av noe som kan skade, og hvordan det er å besøke andre. I julen kommer slekt og venner gjerne  sammen, "hjemme hos oss og hjemme hos dem". Vi vil så gjerne møtes, men skal vi tørre? En må ta noen valg avhengig av hvor uttalt overømfintligheten er. Mange kan klare seg fint med litt ekstra medisinbruk, men for noen kan  ikke medisiner beskytte nok.

God jul = trygg jul

Vi ønsker hverandre GOD JUL!, men skal en ha det godt i julen, må en føle seg trygg på det som skjer.

Det dreier seg ikke om f.eks. "hysterisk mor" eller "overbeskyttende far" , men om gode foreldre som beskytter barna sine etter beste evne. Det dreier seg om fornuftige mennesker som kan bli veldig dårlige av mat og miljø som er normalt for andre, og som må føle seg trygge.

Det er ikke overbeskyttelse, men sikkerhetsbeskyttelse. Det gjelder også for eksempel for bestefar med KOLS eller vanskelig astma eller  og tante med atopisk eksem eller elveblest.  

Gode råd

  • Den som selv er allergisk, bør vurdere å ta litt ekstra forebyggende medisiner disse dagene.
  • De som har allergi, hyperreaktivitet eller annen overømfintlighet, må si fra om det før de tar imot en innbydelse
  • De som inviterer noen med overømfintlighet , må spørre dem eller pårørende  om hvilke hensyn som er nødvendige, og så gjøre sitt beste.
  • De som skal dra på julebesøk til familier der det er noen med allergi eller astma, gjør klokt i å vise omtanke ved å ringe på forhånd og spørre om det er noe spesielt de må passe på.
  • Om det ikke er mulig å ta nok hensyn, må alle ha forståelse for et "nei takk, vi tør ikke".
  • Studer dokumentet:  Julerisiko.
  • Ta evt kopi til aktuelle personer og merk av hva som er spesielt viktig.

Norges Astma- og Allergiforbund har flere brosjyrer og ideer til hvordan skape en trygg jul.

Julegaver
Ikke gi gaver som kan inneholde noe mottakeren er overømfintlig mot. Er mottakeren allergisk mot dyr, må gaven ikke inneholde noe naturlig pels. Har mottakeren astma (der det oftest er hyperreaktivitet), skal gaven ikke innbeholde noe som lukter sterkt (parfyme, tusjpenner etc). Spør en informert pårørende i god tid før jul!

Gode ideer?
Både for familier med allergi, astma eller annen overømfintlighet og for deres nære venner eller slekt kan det være en god ide å gi en bok om allergi. Absolutt alle har behov for mer informasjon om dette.

Se også julegavetips i NAAFs nettbutikk.

 

 

(Ill.: Corel©)

Ja, God Jul!

(Sist oppdatert 22. november 2011)