Juletid. RISIKO!

Julen nærmer seg, og det er mye å tenke på.  Familie og venner skal samles til hyggelig samvær.

Det gjelder å forberede dette slik at det blir hyggelig og godt også for dem som er allergiske, har astma eller er overømfintlige på andre måter.

Det gjelder å vise hensyn på en balansert måte uten å overdrive.

Les: Juletid. Vis omtanke

Juletreet

(Ill.: Corel©)

Mange som har opplevd å bli dårlige i julen, lurer på om det er juletreet som de er allergiske mot. 

Det kan nok være at juletreet har skylden for en del reaksjoner i luftveiene, men det er ikke nødvendigvis allergi. Ofte er det snakk om hyperreaktivitet i luftveiene. Det kan også være mye annet enn juletreet.

Allergi?
Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men det kan kanskje hende at det har festet seg rikelig med pollen fra f.eks. bjørk eller gress til barnålene i pollensesongen. Barnålene er klebrige slik at pollen nok kan sitte fast der tross regn og vind. Når treet tas inn, tørker det, og pollenstøvet kan løsne og blande seg i husstøvet. Ved uttalt pollenallergi kan dette tenkes å gi plager, men det er ikke vitenskapelig vist (det er ikke utforsket).

Irritantvirkning?
Juletrær og barnåler gir fra seg atskillige terpentinliknende gasser (terpener). Slike terpener kan virke som irritant. I allfall er det mange med astma og hyperreaktivitet som forteller at de blir syke når de kommer nær friske juletrær inne.

Mange juletrær og særlig de som er importert, er sprøytet med forskjellige kjemiske stoffer. Når treet tas inn i varmen, gir det fra seg slike kjemiske stoffer til inneluften. De kan virke som irritanter ved hyperreaktivitet og gi plager.

Mange, kanskje de aller fleste norske juletreprodusenter lar være å sprøyte trærne, og da slipper man denne forurensningen. Du kan jo spørre selgeren.

Gode råd om juletrær

  • Unngå juletrær som er kjemisk behandlet.
  • Du kan spyle treet godt (for eksempel i dusjen) og ha god utlufting (helst litt gjennomtrekk) mens det tørker.
  • Avgassingen av terpener avtar betydelig i løpet av en uke eller to hvis treet står inne i værelsestemperatur og det er brukbart luftskifte.
  • De mest overfølsomme bør velge kunstig juletre, men også det må kvitte seg med gammelt støv  for eksempel ved å spyles under dusjen..

Julepynt

Mye julepynt har ligget og samlet støv i bortimot et år. Har den hatt kontakt med fukt, kan det også være muggsopper i støvet! Julepynt kan derfor bidra til at det blir mye uønsket svevestøv i inneluften.

Noe glitter og stas avgir også gasser som kan irritere. Ikke bruk det hvis det lukter av det.

Parfyme og parfymeduft er noe av det verste du kan bringe inn til barn og voksne med astma eller duftintoleranse (kjemisk miljøintoleranse/MCS). Det gjelder ikke bare parfymebruk på huden, men også parfyme i deodoranter, etterbarberingsvann etc og klær som er vasket med parfymeholdig vaskemiddel. Det du selv synes dufter godt, kan gjøre de neste døgnene til mareritt for andre! 

Juleblomster

Julestjerne
Det er ganske mange som hevder at de reagerer på julestjerne. Det dreier seg nok oftest om reaksjon på noe annet som finnes inne samtidig, men dette er ikke godt nok undersøkt.

Julestjerne hører imidlertid til vortemelkfamilien. Det betyr at den inneholder melkesaft som kan være sterkt irriterende om den kommer på hud eller slimhinner. Små barn bør derfor holdes unna planten.

Julekaktus
Ingen problemer (bortsett fra at jord i potten kan gi fra seg en del muggsoppsporer).

Svibler og andre blomster med duft
Her er det ikke pollen med risiko for allergi som betyr noe.

Duften er som parfyme en sterk irritant og utløser ofte astma og / eller neseplager ved hyperreaktivitet. Slike blomster bør ikke være inne der det er noen med hyperreaktive slimhinner. 

Stearinlys, peisrøyk, røkelse osv

Mye av det som brukes for å skape kos og julestemning, forurenser inneluften. Brennende stearinlys gir plager hos noen, og osen fra dem når de slukkes, virker sterkt på mange med astma (hyperreaktivitet) !

Husk at bruk av peis eller åpen flamme krever ekstra tilførsel av frisk luft for at det ikke skal ose. Os virker som sykdomsutløsende irritant. Duftlys må ikke brukes.

Tobakksrøyk

Aller verst forurensning av inneluft er tobakksrøyk. "Julesigaren" forpester inneluften selv om noen synes det lukter godt av den.

De som må røyke, får gjøre det ute!

Ofte er det slik at den som røyker, nekter skyld ved å vise til at den som får astma e.l. på grunn av passiv røyking, ikke viser sykdomstegn mens røykingen foregår .

Det er et eksempel på vanlig uvitenhet. Sykdomsreaksjonene starter stille og umerkelig (tobakksrøyken er både en sterk irritant og  senker også  tåleterskelen for andre irritanter og/eller allergener). Først kommer stum astma snikende, og så slår det kanskje ut i anfall først et stykke ut på natten etter at alle har lagt seg.

Skjulte allergener fra dyr

I julen kommer vi ofte i mer og nærere kontakt med slekt og venner. Mange av dem har kjæledyr hjemme, og da har de støv fra kjæledyret på klærne sine. Det gjelder særlig fra hund og katt. Ved uttalt allergi mot slike dyr kan det støvet utløse allergien! Klær som har vært brukt til ridning eller ved stell av hest, inneholder mer enn nok til å utløse reaksjon hos mange som er allergiske mot hest. Dyreallergener kan også sitte i håret hos noen.

Med omtanke kan det unngåes. For noen holder det med grundig klæsbørsting, men for andre kreves det skifte til klær som ikke har vært i kontakt med dyret. Hvilke tiltak som er nødvendig, vet allergikeren eller de pårørende best selv. Spør dem!

Nøtter og nøttestøv

Mange er veldig allergiske mot nøtter (og samtidig mot mandler, marsipan og lignende - og peanøtter). Det skal ofte uhyre lite til for å utløse plager.

Ganske mange barn og unge og noen voksne er kjørt i ambulanse med ulende sirener og blålys på grunn av alvorlig allergireaksjon eller vanskelig astma når nøttallergien har slått til. Det er en vond opplevelse.

Like sterkt virker peanøtter. Vær oppmerksom på at peanøttolje (ofte kaltjordnøttolje) også kan utløse reaksjon. Mye "snacks", potetgull og "chips" er lagd med slik olje. Fare!

Nå må vi vel også minne om at den som selv har spist nøtter, egg eller annen mat i fareklasse 1, kan overføre dette til en allergisk kjæreste også med kyss! Og ikke bare kyss på munnen. Det er flere beretninger om kraftige allergireaksjoner etter kyss på kinnet av slektninger som har spist det som ikke tåles (egg, melk, fisk, nøtter, peanøtter, kiwi) 1/.

(Ill.:K.Aas©)

Allergener fra egg, nøtter, peanøtter, fisk, skalldyr kan overføres med kyss!

(Som erstatning for hakkede mandler, er det mange som tåler solsikkefrø (f.eks. til gløgg).

Julegotter

De fleste som er allergiske mot nøtter, vet at det kan være spor av nøtter i nesten all slags sjokolade og derfor holder de seg unna slike gotter.

NB! Virus som kan gi influensa og virus som gir voldsom magessjau kan overføres med de fingrene som (uvasket) plukker i åpne fat med potetgull, seigmenn, nonstop og annet løst gotteri!

Butikkene er fulle av mange andre slags gotter, men det er ikke lett å vite hva som er trygt. Det som står med knøttliten skrift på pakkene, kan være vanskelig å tyde og tolke og kan være ufullstendige. For gotter i løs vekt er innholdsdeklarasjonen bare på pappesken i bakrommet eller på esken som har gått til papirinnsamlingen. Kjeks med egg og melk ser ut likedan som kjeks uten egg og melk. Bakverk "uten melk" kan være penslet med melk før det ble satt til steking.

Noen med de spesielle allergiene kan tåle såpass, men noen tåler det ikke - og hvem vet? Potetgull med jordnøttolje er helt lik potetgull uten. Det er fort gjort å ta feil

 

 Ill. K.Aas© fra billedboken ORFOR

Mat

Allergi mot mat og frukt er vanlig særlig hos barn. Hos noen skal det bare mikroskopiske mengder til for å utløse alvorlige reaksjoner. Slik er det ved allergi mot egg og andre matvarer i fareklasse 1.

Bare å legge en brødskive på en fjel der det tidligere har ligget egg, kan gi alvorlige utslag hos de uheldige. Osingen (lukten) fra steking av egg eller av vafler med egg og lignende kan starte et anfall av astma. Det kan også damp (lukt) fra kokende fisk.

Nesten klassisk er beretningen om alvorlig reaksjon etter kjøtt med brun saus, der noen på kjøkkenet har rørt i sausen med en sleiv som også ble brukt til å røre i ertesuppen.

Smuler fra kaker som ikke tåles, for mye søtsaker, for mye krydder eller liknende. Slike kostfeil kan forverre eksem, gi elveblest og dype hevelser.

(Foto: K.Aas© - Hevelse i ansiktet etter kostfeil)

Noen har allergi mot helt spesielle matsorter. De aller fleste tåler f.eks. banan, men en og annen reagerer allergisk med astma også mot det, og da kan det være for mye at noen i samme rom skreller en banan.

Slike forhold krever at det tas strenge hensyn.

Første bud og krav er at alle berørte får skikkelig informasjon.

Familier som har slik allergi hos barn eller voksne, finner frem til oppskrifter på trygg julemat og trygge kaker og gotter. Andre som inviterer allergiske gjester i julen, kan på forhånd låne oppskriftbøker eller få oppskrifter slik at også de allergiske gjestene kan hygge seg. Alternativet er at de selv tar med seg noe godt som de tåler.

Dårlig inneklima

Jo flere mennesker som er inne i et lukket rom, jo dårligere inneluft. Det er vanligvis ikke en enkel luftforurensning inne som utløser plager, men blandinger og uheldige kombinasjoner.

Dårlig og "tett" inneluft starter ofte opp astma; gjerne som stum astma i noen timer før det blir merkbart for andre. Sørg derfor for at det kommer inn nok frisk luft! Kortvarig gjennomtrekk (2-3 minutter) er ofte mye mer effektivt enn langvarig lufting fra ett vindu eller liknende. Det hjelper noe å åpne dører til tilstøtende rom slik at det blir mer luft å dele på.

Der det er aktivt ventilasjonssystem, bør luftvekslingen økes når det er mange mennesker til stede.

Atopisk eksem blusser ofte opp i julen. Det kan skyldes svevestøv i luften, men oftere kan det være andre årsaker. Hvis innetemperaturen er for høy, øker kløen,

kloringen og eksemet.  Kløen kan også forverres av spenning og forventning for ikke å snakke om kostfeil.

Julegaver

Ikke gi gaver som kan inneholde noe mottakeren er overømfintlig mot. Er mottakeren allergisk mot dyr, må gaven ikke inneholde noe naturlig pels. Har mottakeren astma (der det oftest er hyperreaktivitet), skal gaven ikke innbeholde noe som lukter sterkt (parfyme, tusjpenner etc). Spør en informert pårørende i god tid før jul!

Gode ideer til julegaver er nevnt i Juletid. Vis omtanke.

En meget  god julegave er medlemskap i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), for dem som ikke allerede er medlemmer, se Bli medlem!

(Ill.: Corel©)

-----------------------------------------------------------

1/ Monti G et al: Kiss-induced facial urticaria and angioedema in a child allergic to fish. Allergy 2003.

 (Sist oppdatert 7. desember 2009)