Katteallergi - og lærer´n har katt

Vi har en sønn med dyrehårsallergi. Han begynte på skolen i høst - og siden da har han gått konstant med kløe i øynene og rennende nese. Læreren har katt, men hun mener å ha  funnet ut at den ikke kan gi allergi dersom hun vasker katten og smører den inn med Petalcleanse fra BioLife Europa en gang i uken.

Nå har jeg ringt en;dyrebutikk som holdt et langt foredrag om hvor fint dette middelet var - og om alle som kunne ha katt og hund etter at de har begynt å bruke det. Jeg har også vært inne på www.bio.life.co.uk  og lest litt - og det som står der er jo ganske overbevisende, men har jo også lest i Allergiviten at virkningen kan være tvilsom for mange med katteallergi.

Hvordan kan vi få læreren og andre til å vise bedre og sikrere hensyn?

(16. oktober 207)

SVAR:

Kattevasker er sannsynligvis ikke nok i dette tilfellet selv om produsenten har en ”overbevisende” markedsføring som – nøkternt vurdert- ikke er særlig overbevisende!  Les om Petalcleanser og kattevasking.

Kunnskap om katter og kattallergener er klar: Noen timer etter vaskingen har nok katten slikket seg og lagt nye allergener fra spyttet på pelsen. Det tørker fort og etter kort tid fyker allergenene som svevestøv og kommer nok på klærne til eieren. Dette må produsenten motbevise for ikke å lure folk med annonseringen sin. 

Dessuten er det sannsynligvis masser av katteallergener fra andre kilder (medelever) og gammelt støv i klasserommene , se Allergi mot dyr og skolen med råd til skolen. Det forventes at lærerne skal å foran med gode eksempler også i dette.

Skolen har plikt til å gjøre klasserommene tilgjengelige også for denne gutten i henhold til opplæringsloven.  For gutten (og mange tusen andre) er dette en mild form for miljøhemming hvis legen hans  og familien ikke finner frem til forsvarlig forebyggende medisinering (som kan være vanskelig).

Svie i øynene og allergisk snue (vanligvis med kløe i nesen) kan gi gutten konsentrasjonsproblemer og kan gå ut over læringen på skolen. Hvis han også må nyse mye, kan de andre elevenes oppmerksomhet på ham bli plagsom. Det er derfor all grunn for at skolen legger forholdene best mulig til rette for ham. 

For noen dyreallergiske barn  med uheldig arvelig disposisjon er det en risiko for videre sensibilisering og astmautvikling.

Nøktern opplysning må spres
Det kan være en oppgave for NAAF og offentlige helsemyndigheter å spre nøktern opplysning til skolene (sammen med opplysninger om parfyme og andre irritanter som utløser astma.

Det er mange som ønsker forbud mot parfyme, men det er lite realistisk.

Myndighetene har jo påtatt seg å gjennomføre tiltak for å forebygge allergier og astma, og har også ratifisert FN konvensjonen om tilrettelegging av miljøet for alle med funksjonshemming som også gjelder miljøhemming.

For å nå noen av målene, er det nødvendig å få frem kvalitetssikret kunnskap til helsearbeidere, lærere og folk flest – og særlig til alle som har barn eller arbeider med barn. 

Hverken dyrehold eller parfymebruk kan forbys. Først og fremst er det behov for nøktern opplysning.

Heldigvis er det mange mennesker med omtanke for andre og som gjør sitt beste for å vise hensyn bare de vet nok. 

 (Sist oppdatert 16. oktober 2007)