Kjemisk miljøintoleranse/MCS, astma og skjult avgassing

Min datter flyttet hjemmefra til en egen liten leilighet i en bygård. Jeg var skeptisk fordi jeg har MCS (som du kaller kjemisk miljøintoleranse) og jag har også astmasom av og tilkommer samtidig med plagene av MCS. Derfor var jeg redd jeg ikke ville tåle å besøke henne. Heldigvis viste det seg at leiligheten har veldig god ventilasjon, og min datter sørger for at det ikke kommer noen med parfyme eller parfymesmittet tøy inn i leiligheten. Hun har til og med plakat med parfymeforbud på ytterdøren der!

Nå er alt annerledes og verre for meg. Jeg kan ikke være inne hos henne uten å få symptomer på MCS (men ikke astma!). Det tar bare noen minutter så må jeg flykte. Jeg kjenner ikke noen nye lukter der. Den eneste forandringen er at min datter har fått inn et nytt garderobeskap. Det har stått og luftet seg på balkongen før hun satte det inn på soverommet. Jeg kjenner ingen lukt av det. Kan det likevel gasse ut et eller annet som kan forverre MCS?

SVAR:

Problemet ved kjemisk miljøintoleranse/MCS kan skyldes avgassing fra garderobeskapet. Mange slike skap har bakvegg av sponplate, og kvaliteten på sponplaten der er ikke alltid av den beste og kan avgasse mye formaldehyd.

Selv sponplater av høy kvalitet kan begynne å avgasse formaldehyd når de utsettes for fukt og fuktpåvirkning kan skje uten at man er klar over det. Luftingen ute på balkongen kan ha vært en kilde til fukt selv om det ikke regnet på skapet. Tåke og nattdugg kan ha vært nok.

Uansett er det slik at i skap som står mot yttervegg, blir bakplaten kjøligere enn andre flater. Da kan det lett bli kondens på den når det er høy luftfuktighet inne. Det forekommer hyppig i de fleste hjem, dels fordi luftfuktigheten ute er høy sommer og høst, og da blir den høy også inne. I tillegg vil vanlig husholdning tilføre mye ekstra fukt til inneluften.

Vanligvis er det flere kilder til formaldehyd i inneluften i tillegg til sponplater, som bl.a. lakk og produkter som inneholder harpikser, lim, isoleringsmateriale, finér og forskjellige tekstiler i klær og møbeltrekk. Under matlaging kan det også dannes noe formaldehyd, men det fjernes ved flittig bruk av avtrekksvifte. Jeg forutsetter at det aldri røykes inne i den leiligheten, for røyking produserer mye formaldehyd i tillegg til mye annen kjemi.

Norm for formaldehyd: 100 µg/m3 (30 minutters midlingsti =grenseverdien for luftkvalitet oppgis som et gjennomsnitt (midlingstiden) over ulike tidsperioder. Gjennomsnittet for konsentrasjonen av det angitte stoffet må gjennom den angitte tiden ikke være høyere enn midlingstiden.)

Så lave konsentrasjoner som 100 µg/m3 vil ikke berøre folk flest, og bare de med særlig følsom luktesans vil kjenne lukten.

Betydelig lavere konsentrasjoner kan imidlertid sannsynligvis utløse symptomer ved kjemisk miljøintoleranse / MCS.

I følge Palls modell for biokjemiske mekanismer ved MCS kan formaldehyd være en viktig trigger for kjemiske sekvenser ved overfølsomhet i såkalte NMDA reseptorer i nervesystemet som beskrevet i boken Miljøhemming, en skjult funksjonshemming, figur 9 i Vedlegg 8.

Du bør be din datter undersøke om garderobeskapet har bakplate og/eller hyller av sponplate eller finér. Hvis skapet står tett mot en vegg, kan bakplaten sannsynligvis fjernes. Når skapet er renset for slike materialer, bør leiligheten gjennomluftes godt på dagtid i noen dager, og så kan du jo prøve igjen.

Hyggelig om du sender en e-post om dine erfaringer i forbindelse med dette.

Sist oppdatert 14.november2011Kjell Aas©