Klimaendringer og allergier

Avisene skrev at vi kunne glede oss over det våte og kalde været her nord i landet fordi det hemmet pollenspredningen. Men det hadde vært bedre med en varm sommer slik at selje- og bjørkepollenperioden var raskere avsluttet og de blomstrende veikantene var blitt mindre.

Et familiemedlem reagerer like livstruende på lukt av gress og blomster som på pollen. Vi lurer på om dette er uvanlig siden det sjelden snakkes/skrives om? I sommer er veikantene fulle av duftende blomster som aldri før, og gresset vokser saftig og grønt

Blir det oppholdsvær må plener klippes, skjer det i nabomiljøet må vi forskanse oss i huset slik at gresslukt ikke slipper inn. Å ta en tur i bilen som har både pollenfilter og anti-luktefilter blir problematisk fordi lukt av gress og blomster slipper gjennom filterne. Å stenge luftinntaket blir løsningen, men det fuktig været gjør at vinduene dugges ned.

I følge klimaforskers analyser er Nordland et av de fylkene som er mest sårbart for klimaendringene, det kan bli opptil 50 prosent større nedbørsmengde som skyldes topografi, nærhet til kyst og kystnæringene.

Om planlegging av tiltak sier forsker at det ikke gjøres særlige forberedelser, klimaspørsmålet er for ubehagelig å tenke på.

Vi allergikere merker at klimaendringer skaper vansker. Kan vi håpe på støtte fra myndigheter og samfunn i fremtiden?

Vi trenger bedre pollenfilter og antiluktefilter til bilene.

Vi skulle ønske at det ble oppfordring om ikke å bruke gressklippere på søndager, og at kantklippingen langs veiene våre ble utført på faste ukedager. Hilsen optimist

(11. august 2010)

SVAR:

Mye regn i tiden for raklepollen kan bli en fordel på den måten at en får færre dager med pollenspredning om våren, men vi får håpe at det ikke blir så kontinuerlig regnvær at gress ikke modnes og sender fra seg pollen.

Saften av gress som spres som bittesmå dråper under gressklipping, inneholder rikelig av de proteinene som finnes i pollen og som gir allergi.

Når det lukter gressklipping skyldes det slike dråper. Ved hyperallergi mot dette, kan man benytte pollenmaske eller det bare vernemaske  og tettsittende vernebriller som beskytter godt nok mot ultrafine partikler og aerosoler. Dufter som kommer i gassform krever gode karbonfiltre som må skiftes hyppig.

Inntrykket er at det blir lite ekstra støtte å få hvis utviklingen med klimaforverringer fortsetter.

Det største problemet for mange kan bli flere fuktskadede bygninger – og mest der bygningene er utsatt for høyere vannstand langs kysten og nær vassdrag.  Tiden er allerede inne for sikringstiltak der.

(Sist boppdatert 11.august 2010, Kjell Aas©)