Om parfymebruk i det offentlige rom

Jeg har et problem jeg antagelig ikke er alene om.

Det er at samme hvor jeg beveger meg i det offentlige rom, så utsettes jeg for alskens parfymelukter. Værre og værre ser det ut til å bli - luktene blir sterkere og flere.

Det er mye jeg gjør for å slippe å bli plaga. Jeg tar ikke buss, jeg holder meg unna utesteder, er beskjeden med kino og teaterbesøk. Jeg holder pusten når jeg går forbi butikkenes vaskepulverhyller og jeg fjerner meg fra tungtluktende individer - der det er mulig.

 Men så er det de stedene som er viktig for meg av helsemessige årsaker:

  •        -  Jeg trener i gruppe i privat fysikalsk institutt.
  •        -  Jeg trener i gruppe i basseng i privat fysikalsk institutt.
  •        -  Jeg trener i gruppe i basseng i offentlig svømmehall.

Alltid er det en eller flere som har parfymert seg FØR de skal trene.

På de to private stedene har jeg selv bedt om at folk kutter ut duftene fordi jeg blir dårlig. Det holder en stund, men så kommer det nye til og så er det på`n igjen. I dag tok jeg mot til meg og fortalte for en gruppe på 30 i offentlig svømmehall hvor sjuk jeg kan bli av forfengeligheten deres. Jeg fikk veldig positiv respons. Men gjennomtrekken er stor og allerede neste gang kan luktene være på plass igjen. Det er absolutt grenser for hvor ofte jeg greier å ”være gnagsår”.

Jeg har med meg astmamedisin som står på bassengkanten. I beste fall blir jeg bare så tett i lungene at jeg må puffe for å kunne trene videre. I verste fall får jeg migrene med kvalme, svimmelhet, forvirring og skikkelig elendig form i to dager. Jeg er ute av sirkulasjon fullstendig.

På alle tre plassene har jeg bedt om at de henger opp små plakater om at folk ikke må ha på seg parfyme eller sterktluktende kroppspleieprodukter. Men det er nok ikke så enkelt. Grunnene for at det ikke lar seg gjøre er heller merkelige synes jeg. Som for eksempel: det er ikke instituttet som eier lokalene som har ansvaret. De bare leier.

At parfymelukt ikke lar seg utrydde skjønner jeg jo. Men det burde være mulig å regulere bruken av parfyme i helseinstitusjoner.

Jeg vet ikke hva NAAF gjør, eventuelt kan gjøre i sakens anledning. Jeg etterlyser tiltak som gjør at det blir vanlig og normalt at alle former for helseinstitusjoner signaliserer at parfymelukter er uønsket. På samme måte som husdyr er uønsket på legekontor f.eks.

Kommentar

Fint å få en så virkelighetsnær beskrivelse av noe som veldig mange kjenner seg igjen i! 

NAAF gjør sitt beste i pasientenes interesse innenfor mulighetenes grenser, men folks parfymebruk er det neppe noen som kan stoppe.

Mest mulig informasjon er nødvendig for at iallfall noen omtenksomme mennesker kan og vil vise hensyn. Forbundet har informasjonsplakater, som kan settes opp på spesielle steder.

(Sist oppdatert 17. februar 2007)