Parfymefritt sykehus

Et parfyme-  og duftstoffritt sykehus

Miljøhemming er en funksjonshemming som krever tiltak for tilgjengelighet i følge NOU 2005: 8

Personer med astma er blant dem som har begrenset tilgjengelighet mange steder på grunn av forskjellige luftforurensninger. Hit hører ikke minst parfyme. Det virker som en sykdomsforverrende irritant.

Mange med astma og andre  personer med miljøkjemiske intoleranser ønsker forbud eller strenge regler mot bruk av parfyme og andre duftstoffer iallfall i slike offentlige bygg som må være tilgjengelig for alle. Tidligere har denne nettsiden vist eksempel på et gjennomført forbud mot duftstoffer på en arbeidsplass. Endelig har vi med en lesers hjelp funnet frem til et sykehus som praktiserer strenge retningslinjer for bruk av parfyme og duftende blomster. Dessverre er det ikke i Norge, men i Canada. 

Kingston General Hospital (KGH) i Ontario har følgende pressemelding og tilsvarende tekst på et oppslag utenfor og i sykehuset.

 We  share the air

 

Her følger redaktørens oversettelse:


"KGH er nå et duftfritt miljø

For å sørge for et sunt og sikkert miljø for læring, undervisning og pasientomsorg har KGH i juli 2005 satt i verk et pålegg (policy) for et duftfritt miljø.

På grunn av de alvorlige virkningene duftende produkter har på noen av våre ansatte, pasienter og frivillige hjelpere må hver person som kommer til KGH følge dette pålegget. Alle har rett til å puste i ren luft og slippe å lide av unødvendige helseproblemer som skapes av kjemiske duftstoffer.

 Som arbeidsgiver og offentlig institusjon i Ontario er KGH forpliktet til å ta  fatt i hindringer for mennesker med funksjonshemming  inkludert de som lider av negative reaksjoner på produkter som er tilsatt duftstoffer. Duftstoffer kan forårsake både  pustevansker som ved astma og duftstoffer forårsake  andre helseproblemer.

 Hvordan du kan bidra til å få KGH duftfritt

* Vi ber alle som arbeider, studerer, besøker eller behandles og pleies ved KGH om å avstå fra å bruke parfyme, eau de cologne, parfymerte hudpleiemidler som deodoranter, etterbarberingsvann og -lotions, sjampo --spray og  andre parfymerte hårpleiemidler samt talkum, pudder og lotion som det dufter av. Vi arbeider også med å redusere bruk av duftende vaske- og rengjøringsmidler  og liknede i  sykehuset.

* Hvis du sender blomster til noen i sykehuset, vennligst forsikre deg om at det dufter lite av dem. Vi arbeider med å informere lokale blomsterhandlere om vår holdning til dette. I KGHs gavebutikk selges det mange forskjellige luktfrie blomster (inkludert noen kunstige).  Følgende blomster vil heretter ikke bli godtatt innenfor sykehusets vegger: fresia, syriner, lavendel, liljer, hyasinter og peoner.

* Pasienter som kommer for behandling, men som har på seg duftende stoffer vil bli anmodet om å vaske seg eller skifte klær. Besøkende som det dufter av, blir anmodet om å forlate KGH”.


Sykehuset har interne retningslinjer for dette: GUIDELINE ON THE USE OF PERFUMES AND SCENTED PRODUCTS.

Etter innledning om hensikt og bakgrunn presenteres en god del praktiske råd under overskriftene:

* Hva kan du gjøre for å hjelpe?

* Hva kan du gjøre hvis du er overfølsom for dufter?

* Hva kan du gjøre som leder?

* Hva kan du gjøre hvis noen tar kontakt med deg om noe du har på deg som dufter?

Dette har vært praktisert i over to år i sykehuset. Altså er det mulig.

Hvilket sykehus i Norge kommer først ut med noe liknende?

Se også Astma- og Allergiforbundets anmodning om parfymefrie pleie- og omsorgstjenester.

(Sist oppdatert 26. 10. 2007)