Problematisk selskap i passivhus

Det er flere uker siden følgende e-post ble besvart, men den settes inn i nettsiden nå siden den er aktualisert gjennom både protest mot nye (og dårlige) ventilasjonsråd i Tek10  og gjennom mange klager på og bekymringer om passivhus og helserisiko. Det bygges mange slike  hus selv om prinsippet ikke er debattert ferdig.

Denne e-posten illustrerer en av mange utfordringer knyttet til passivhus og såkalte aktivhus

"Hei. Vi bor et såkalt passivhus. Bortsett fra at det av og til er litt for kaldt inne, funker det bra for oss tre (mor, far og meg),men nå skal vi ha stort selskap fordi jeg fyller 18. Både familie og vennene mine kommer til å fylle opp spiserommet og stuen.

 Jeg har begynt å grue meg for hvor stinn lufta kommer til å bli. Forrige gang vi hadde familieselskap fikk jeg kjempevondt i hodet; det ble altfor varmt så jeg gikk ut litt for å kjøle meg, og da jeg gikk inn igjen var lufte der tung og som en vegg av lukter.

Jeg måtte tenke på det jeg har sett et sted i allergiviten der en unge forteller om luften i barnehagen eller skolen og sier noe sånt som: "Luft? Nei det er bare promp og parfyme". Det fikk meg til å smile mens jeg flyktet ut igjen.

Det blir for mye trekk på mormor hvis vi åpner vinduet i spisestuen eller stuen. Jeg kan ikke flykte ut i mitt eget selskap. Hva kan jeg gjøre ellers?"

SVAR:

Vanlig problem dessverre! Ta det opp med foreldrene dine i god tid før selskapet.

Hvis huset har balansert ventilasjon (som det bør ha i følge Folkehelsa) kan du skru opp til maks hastighet og slå av evt. forvarmer hvis den er i bruk.

Har dere ikke slik ventilasjon må du skape svak gjennomtrekk f.eks. med alle dører på gløtt til et rom i annen etasje der vinduet holdes åpent og samtidig til et rom nede som ikke brukes der vinduet kan stå på gløtt eller til et rom med mekanisk avtrekk  (kjøkken, bad).

Dette bør du prøve ut på forhånd slik at du finner ut hvor mye eller lite som skal til for å gi god lufting uten følbar trekk. Under selskapet kan du jo regulere dette etter behov.

Lykke til-og gratulerer med dagen! 

Sist oppdatert 7.november, 2011 Kjell Aas©