Stor, svart edderkopp på do

I natt hylte samboeren min opp fra doen. Hun hørtes skrekkslagen ut så jeg føyk opp av sengen for å hjelpe henne. Da stod hun oppe på dolokket og pekte ned på hjørnet av gulvet. "Edderkopp! Edderkopp" sa hun og fortalte at hun hadde sett en svær svart og langbent edderkopp som forsvant inn i veggen da hun tente lyset. Gulv og vegger er flislagt. Det er kanskje noen ørsmå gliper i fugene der hun pekte, men jeg så ikke noen edderkopp. Hun er allergisk mot midd, kan hun være allergisk mot edderkopper også? Etter beskrivelsen må den ha vært bortimot 5 cm! Hvor kommer slike fra? Er de farlige? Hvor kan vi få hjelp til å fjerne dem?

SVAR:

Det har nok vært en stor husedderkopp. De er brune, men kan virke svarte i farten, for de er lynraske.

Husedderkopper er helt ufarlige og mest til nytte fordi de lever av andre insekter som de fanger. Om du skulle klare å fange en med hendene, kan den bite. Det kan gjøre vondt noen timer, men er ikke farlig. De trives i fuktige miljøer, men helst ute i naturen.

Dette kan ha vært en hann på hvileløs jakt etter en hunn. Det er de kommer inn på slik parringsjakt om høsten. Er jakten mislykket, forsvinner nok hannen ut igjen. I fuktig miljø inne kan han finne en partner slik at det blir flere husedderkopper etter hvert. Noen lar dem leve som nyttedyr.

Det er neppe noen risiko for at din samboer er allergisk mot edderkopper. Noen med allergi mot dyr har faktisk skaffet seg tarantell som kjæledyr. Det kan bety en liten risiko, men foreløpig er det ingen rapporter om at de er blitt allergiske mot disse spesielle kjæledyrene.

Hvis samboeren din har  edderkoppskrekk, er det vel best å kvitte seg med dem der de kommer frem eller gjemmer seg i en sprekk e.l .Du trenger ikke ha hjelp til giftsprøyting eller liknende av noe firma. Bruk støvsugeren i området der den forsvant. Det er også Folkehelsas anbefaling.

En nær slektning er kjelleredderkoppen. Den kan også bli stor og svart, men har blank bakkropp i motsetning til husedderkoppen som er matt. Kjelleredderkopper kan bety at man har et fuktproblem som kan være den største utfordringen.

(Sist oppdatert 12.november, 2011Kjell Aas©)