Støvsugere

Svevestøv er som bittesmå glidefly, hangglidere og paraglidere lastet med kjemiske stoffer og/eller allergener.

Svevestøvet kommer delvis utenfra, men mest fra kilder innendørs og aller mest fra støvdepoter på vannrette flater og lister og fra lodne materialer (der det er høy «hylle- og loddenfaktor»).

Valg av støvsuger er viktig, fordi mange støvsugere faktisk virker som «støvblåsere» slik at det er mange ganger mer svevestøv i luften etter støvsugingen enn før. Det beste alternativet er sentralstøvsuger, forutsatt at det ikke er vegg-til-vegg-teppegulv.

For teppegulv er det bare sterke industristøvsugere med roterende børster som er gode nok - og knapt nok de!

Forhandlere og ikke minst dørselgere av støvsugere fremhever gjerne sine støvsugere som rene mirakelmaskiner. Noen av dem er uforholdsmessig dyre og også for tungvinte i forhold til andre og billigere, men bedre støvsugere.

En saklig gjennomgang av de vanligste støvsugere på markedet er med ujevne mellomrom å finne i på forbrukerrådets nettsider.

Ett krav må være at støvsugeren samler opp små partikler uten å forurense luften bak med dem. Dette oppnås vanligvis med et HEPA-filter og ved å skifte støvsugerpose hyppig - med støvsugere av god kvalitet.

(Sist oppdatert 13. januar 2010, Kjell Aas©)