Vis hensyn! Unngå å lukte av parfyme

Parfymelukt gir vanskelig sykdom hos mange.

Skal du være sammen med noen som har astma eller kjemisk miljøintoleranse/duftintoleranse/MCS i julen?  Pass da på at det ikke lukter parfyme av deg. Det gjelder også bruken av deodorant, etterbarberingsvann, hudkremer og tøy vasket i vaskemiddel med parfyme. 

Parfymelukt er en pest og en plage for mange. Parfymer er mangfoldig sammensatte kjemiske og petrokjemiske produkter der lettflyktige løsemidler spiller en viktig rolle. Noen har et tyvetall kjemiske ingredienser, andre kan ha flere hundre. Parfymer inneholder mye kjemi som både kan være helseskadelig og virke som miljøgifter. Det er ikke opplyst om dette på emballasjen.

Det er mange som ikke tåler parfymelukter og noen blir svært syke av det.

Caress og  Steinemann (2004, 2005) fant at 17.8% og 20.5% (i henholdsvis første og andre undersøkelse i USA) rapporterte hodepine, pusteproblemer og andre plager av “duftforbedrere” og deodoranter og 10.9% rapporterte plager av duften  fra vaskemidler og tøymyknere. Blant astmatikere forekom dette hos henholdsvis 29.7% og  37.2% med pustevansker, hodepine og andre plager.

Det er særlig en plage for risikanter med kjemisk miljøintoleranse. Hvis man hadde spurt et utvalg av mennesker med kjemisk miljøintoleranse/duftintoleranse/MCS ville nok tallene vært I nærheten av 100 prosent.

Astmaforverringene skyldes ikke allergi, men hyperreaktivitet i luftveiene og/eller i øyeslimhinnen (konjunktiva). 

(Sist oppdatert 7. desember 2009)