Miljøhemmet pga hyperallergi mot katt

Jeg er på attføring pga helseplager relatert til allergi og astma, og har gjort en avtale med treningssenteret der jeg trener, at jeg skal få prøve å jobbe der noen dager i uken for å se om jeg tåler det.

Jeg er hyperallergisk overfor katt, og kan ikke ha folk på besøk hos meg, som har katt, og dermed allergener i klærne.

Jeg jobbet på senteret i 3 timer, der jeg var i garderoben, i sal og resepsjonen, og ble SÅ dårlig dagen etter med allergi og begynnende tetthet i lungene.

Når jeg trener på senteret selv, går jeg inn i garderoben før de andre kommer, og skifter fort etter trening.

Spørsmålet mitt er da: Bør jeg la være å jobbe her når jeg fikk en så kraftig reaksjon etter bare noen timer?

(Spørsmål 7. februar 2010)

SVAR:

Jeg håper virkelig at arbeidsmiljøet tilrettelegges slik  at du kan fortsette i jobben, men uten en brukbar løsning, bør du slutte! Ellers risikerer du å bli verre.

Det dreier seg om et typisk eksempel på miljøhemming med allergisk (immunologisk) miljøintoleranse og jeg håper det blir mulig å finne en løsning.. Samtidig er fysisk trening spesielt viktig ved uføretrygd og attføring for å opprettholde fysisk form og holde livskvaliteten oppe ,så her bør alle være med på å finne løsning på ditt problem.

Garderober i treningssentre, svømmehaller og lignende er utpregede risikomiljøer som bør unngås ved slik miljøhemming ofte også på grunn av parfyme.

I treningssalen bør det gå greit for der har vel alle skiftet til treningsdrakter som ikke har vært brukt sammen med kattene.

I resepsjonen  er det ønskelig at du  holder en viss avstand til de besøkende, at det er god ventilasjon og godt renhold. Fint om det også settes opp en plakat : «Hunder, katter og andre dyr skal ikke tas med inn!.»

I resepsjonen kan det hjelpe litt å bære en enkel støvmaske.

Så må du og lederen vurdere hvordan du kan unngå garderoben:

1/ ved å finne et rom, personaltoalett eller lignende der du kan skifte;
2/ skifte bak et skjermbrett eller lignende i resepsjonen eller i salen;
3/ skifte til treningstøy/arbeistøy (evt. unntatt sko) hjemme, og henge av ekstra tøy/  yttertøy i eget skap eller lignende i resepsjonen;
4/ andre muligheter?

Hvis du også reagerer på parfyme (pga hyperreaktivitet som ofte ledsager atopisk allergi), bør det også settes plakat i garderoben der det opplyses at all bruk av parfyme er uønsket (helst forbudt)  i treningssalen (Det burde gjelde i alle treningssentre!). Støvmaske hjelper ikke mot parfyme.

(PS Dette angår så mange at dette blir satt i nettsiden uten å nevne navn)

(Sist oppdatert 8. februar 2010 Kjell Aas©)