Parfymelukt på matvarer

Hei! Min datter på 19 år har både astma og inneklimasykdom. Hun blir dårlig noen ganger, «bare» med astma, andre ganger med hodesmerter, blir blek og svimmel,

 Av det som kalles irritanter i denne nyttige nettsiden, men også av andre lukter. Astmamedisine hjelper og iallfall lindrer astmaplagene, men ingenting  hjelper mot  inneklimasykdommen (bortsett fra piller mot hodepine.)

Her hjemme bruker vi aldri parfyme eller parfymerte vaskemidler og sånt. Likevel hender det ofte at hun kommer utenfra og merker «noe galt med inneluften» og får inneklimasykdommen. Det har hittil virket som hun har en reell kjemisk overfølsomhet, men nå lurer vi på om psykiske forhold tar overhånd, for nå hevder hun at til og med de nyinnkjøpte potetene lukter litt parfyme, og ber om å få slippe å være i nærheten når de skal skrelles. 

Disse plagene er blitt hyppigere, og vi vet ikke vår arme råd.

SVAR:

Dette svaret har måttet vente litt, for i mellomtiden har jeg tatt en snuserunde i en forretning som har grønnsaker noen få meter fra hyller med vaskemidler og kosmetikk. Jeg kunne ikke finne noe ut av det på stedet med luktesansen min (som er god) fordi det faktisk luktet parfyme +++ i hele butikken og noe av varene  avgir jo også egne lukter – for ikke å snakke om at en av personalet der duftet sterkt av lavendel! 

Slike butikker er nok umulig å bruke for mennesker med duftintoleranse. Det må være vanskelig! I henhold til undersøkelser bl.a. i Sverige kan det dreie seg om 5 -6 % av befolkningen (kanskje inkludert noen med astma og uttalt hyperreaktivitet).

Duftende butikker og varer
Det duftet sterkt av plastposene så jeg tok med meg en papirpose med poteter hjem, og la biter av papirposen og en potet i hver sitt hjemmelagde «luktekammer». Etter 5 dager har jeg så snust på dette. Det luktet klart parfyme av papirposen og en litt rar blandingslukt av poteten, og den lukten var ikke slik som rå potet skal lukte. Din datter har nok rett - og antakelig ganske skjerpet luktesans! 

Ved et sammentreff har en observant kvinne nettopp sendt meg et utfylt miljøhemmingskjema der hun tilføyer (Sitat):

 «--  et problem som jeg ønsker det settes fokus på, og som nok er en sak for Mattilsynet:

Jeg kjenner nå hvordan diverse matvarer tar opp lukt fra vaskemidler, rensemidler, toalettartikler etc. når de står i samme rom i dagligvarebutikken.  Det jeg tar med meg hjem i handleposen er ofte rene «stinkbomber», spesielt ille er egg lagret i pappkartonger. Poteter og andre uemballerte grønnsaker tar også meget lett til seg lukt. Varegrupper som avsetter lukt og skal lagres sammen med matvarer bør derfor oppbevares i egne avtrekk eller skap».  (Sitat slutt). 

Med en slik miljøhemming som din datter åpenbart har, følger det så mange ekstra vansker og problemer at det vil være normalt å få noen sekundære psykiske særtrekk. Mange med miljøhemming lever i et slags kronisk stress.  Det er imidlertid klart at hun kan ha rett både om parfymelukt på poteter og andre spesielle lukter fra annet som dere bærer hjem fra butikkene.

Du må regne med at lukt fra parfyme, rengjøringsmidler, bonemidler med mer kan sette seg i alle porøse overlater :skinnet til poteter, i blomkål og b rokkoli, fersken med mer og til  papir, pappkartonger med mer. Så vil lukten frigis langsomt til inneluften andre steder. Konsentrasjonen blir lav og merkes knapt av oss andre, men for personer med uttalt duftoverfølsomhet later det til at  også så lave konsentrasjoner av dufter kan utløse sykdom.

Det er forsket en del på dette fenomenet. Årsakene er kjent (kjemiske forurensninger i luften med lukt), men mekanismene er ukjent.

Nyere forskning antyder imidlertid at det kan skyldes en feilfunksjon i forbindelse med luktelappen som vi har foran i hjernen,  og et nettverk i de delene av hjernen som kalles dyrehjernen (det limbiske system). Det avgjør hvordan sanseinntrykk oppleves og formidles til andre funksjoner i kroppen. En feilfunksjon i dette nettverket kan forklare alle de symptomene som beskrives ved duftintoleanse. (Dette blir litt for komplisert å forklare nærmere her).

Noen råd?
Forsøk å finne matvarebutikk med god ventilasjon og matvarer i god avstand fra duftrike varer, eller bruk helst butikker som bare fører matvarer hvis det finnes noen i nærheten.

Prøv en prat om duftintoleranse med butikksjefen hvis personalet bruker mye parfyme. Ikke bruk plastposer til varene. Har du en balkong eller lignende, kan varer som du ikke er trygg på, få lufte seg der før de tas inn.

Få legen til å vurdere om astmaen (hyperreaktiviteten i bronkiene ) hennes bør behandles annerledes.

 (Sist oppdatert 5. mai 2008)