Alt lukter vondt

Hei!

Etter 2 bihulebetennelser for ca 1.5 år siden, har jeg i perioder en forferdelig plagsom lukt når jeg puster inn. Kan ikke forklare lukten, ikke som noe jeg kjenner til. Men det er sterkt. Kan kjenne snev av og til når min samboer kommer inn etter å ha røyket. I starten var det som eksos. Uansett lukter det ikke sunt. Da dette startet varte det noen mnd., også smak ble forandret og er ikke i orden enda. Nå har det heldigvis vært sjeldnere, en periode kun en dag eller to før mens (uten at jeg vet om det har sammenheng).Saken er at dette er grusomt. Jeg har ikke lyst til å puste inn. Ute er det ikke sjenerende, men innomhus og i bilen er det ille. Jeg blir kvalm av dette, og kan få hodepine.

Har fått påvist lett bronkial astma hos en lungelege jeg arbeidet for.

---

Nå startet det igjen i går, helt plutselig, og nå er jeg så i ulage, derfor denne desperate mail. Det er gjort CT bihuler, og MR av hodet for ca ett år siden. Sist varte det en uke, og jeg ble rett og slett deprimert. Virker som det har vært litt sterkere de siste par gangen, med mer kvalme/hodepine. ØHN-lege mener at dette må jeg leve med. Har fått Avamys, og Nasonex, og har til med tatt en ukes kur med 40 mg Prednisolon. Den tålte jeg ikke for å si det slik , og ingenting hjelper.

Har du vært borti dette før?

SVAR:

I følge den samlede informasjonen dreier dette ikke seg om det vi vanligvis regner med til  duftintoleranse eller kjemisk miljøintoleranse, men en spesiell sykdom.

Det hender at en bihulebetennelse skyldes bakterier som lukter råttent og gir vond lukt ved all innpust, men det oppdages jo lett. I alle tilfeller bør pasienten henvises til øre-nese-hals-lege og evt. nevrolog.

Parosmi = feiltolkning av luktgeinntrykk

Alt her tyder på en feil ved luktesansen som kalles  dysosmi eller parosmi. Den fører til at sansningen av lukter forvrenges og kjennes ubehagelig. Det opptrer særlig etter bihulebetennelser og hjernerystelser og andre hjerneskader.

Lidelsen kan skyldes endringer i sansecellene som er lokalisert i et frimerkestort område inne i den øverste delen av neseslimhinnen (regio olfactoria), eller i nervebanene derfra til nevroner i luktelappen. Impulsene sendes fra luktelappen videre til andre områder i hjernen som har vært kalt luktehjernen. Hjernen setter sammen impulser fra flere typer sanseceller slik at vi kan identifisere lukten. Det er mulig å identifisere omtrent 10 000 forskjellige lukter.

Lukteapparatet er godt beskrevet og illustrert av Bjering, Deinboll og Mæhlen (2000) i Tidsskrift for den norske lægeforening. Dette er beskrevet også i en artikkel av Leopold (2002) der forfatteren drøfter slike forstyrrelser av luktesansen som dette.

Forfatteren gir også gode råd til de leger som blir konsultert ved denne lidelsen. Luktene er virkelige, men tolkes feil og oppleves som vonde. Det finnes også en variant der pasienten opplever lukter uten at det er noen virkelig lukt, (phantosmia) men det er sjeldnere.

Når årsaken er lokalisert til mottakerapparatet i nesen, hender det at forvrengningen er lokalisert til den ene siden av nesehulen. Da bedres lukten ved å tette til det ene neseboret eller ved at øre-nese-hals-legen bedøver den ene siden av neseslimhinnen.

 Bortsett fra tilfeller som bedres ved kurering av bihulebetennelse, finnes ellers ingen medikamentell behandling som hjelper. Du må bare håpe på at det går over av seg selv. Det gjør det for mange etter noen måneder eller år. Det er mulig at noen kan overdøve feiltolkningen av lukt med tankens kraft i bevisste lukteøvelser, men det foreligger ingen slik forskning.

Litteratur:

Bjering S, Deinboll I I. Mæhlen J (2000) : Luktsansen. Tidsskr Nor Lægeforen 120: 3719 - 25. Nettversjon

Leopold D (2002): Distortion of Olfactory Perception: Diagnosis and Treatment. Chem. Senses  27: 611- 615.   Nettversjon.

(Sist oppdatert  30. august 2012, Kjell  Aas©)