Øynenes overfølsomhetsreaksjoner

Øynene, konjunktivitter. Det kan være vanskelig å skjelne mellom en allergi i øynene, irritasjonog infeksjon.

Lette infeksjonskonjunktivitter er ganske vanlige. Ved infeksjon begynner plagene vanligvis i ett øye, og sprer seg til det andre øyet først etter en dag eller to.

Ved vedvarende plager bare på ett øye, må man først mistenke rusk på det øyet, eller kanskje det er et hår fra øyenvippene som er blitt for nærgående.

Tretthet med lett svie og tørrhet i øynene kan skyldes «øyestress» med for stor belastning (dårlig arbeidslys, mye skjermarbeid) eller synsforstyrrelser (nærsynt, langsynt, skjeve hornhinner m.m.)

NB! Feilaktig bruk av kontaktlinser er også en vanlig årsak til røde og såre øyne.

Allergi

Også øyenslimhinnene kan reagere allergisk (allergisk konjunktivitt). Vanligst er slike reaksjoner ved pollenallergi med høysnue, men det forekommer også ellers på året og ved andre allergier, ikke minst ved dyrehårsallergier.

              (Foto: colourbox.com)

Det begynner gjerne med kløe, rødhet og litt hevelse på innsiden av nedre øyelokk, øynene blir irritert og såre. Etter hvert sprer rødheten seg til det hvite på øyeeplet. Det kommer tåreflod og ofte litt seigere sekret. Mange får vondt av skarpt lys.

Allergireaksjonen kommer på begge øyne, unntatt i de tilfellene der en dyreallergiker har klappet dyr og så gnir seg i bare det ene øyet med fingrene.

Irritasjon

Begrepet hyperreaktivitet brukes helst bare om luftveiene, men ganske mange mennesker har så overirritable slimhinner i øynene, at det minner om hyperreaktivitet. De får de samme symptomene som ved allergiske reaksjoner, men med mindre tendens til økt sekresjon og tåreflod. Verst går det ofte ut over øyne som  har tendnens til å bli for tørre.

Årsakene er som oftest tobakksrøyk og andre kjemisk belastede støvpartikler. Mye arbeid foran dataskjermer er en vanlig ¨årsak fordi svevestøvet der får elektrisk ladning og tiltrekkes til hud og slimhinner med den motsatte ladning.

NB! Feilaktig bruk av kontaktlinser er også en vanlig årsak til røde og såre øyne.

Behandling

Først og fremst gjelder det å unngå de utløsende allergenkildene  og eventuelle irritanter. Fingre skal holdes unna øynene. Gnidning ved kløe forverrer kløen og irritasjonen i øynene. Ved lysskyhet bør en bruke mørke solbriller.

Øyenskylling med øyeskyllevann med eller uten antihistamin lindrer vanligvis godt, ikke minst fordi de hjelper til å bli kvitt allergenholdig støv som kan ligge igjen i slimhinnene.

Øyedråper med antihistamin pleier hjelpe meget godt mot symptomene og virker forebyggende mot nye reaksjoner.  Også Lomudal øyendråper kan virke forebyggende.

Ved uttalte og vedvarende plager bør øyelege konsulteres, og en øyelege må i alle tilfeller undersøke om det er forsvarlig å bruke kortisondråper.  Hvis det skulle finnes en liten rift i hornhinnen, kan kortisondrypping føre til skade.

Antihistaminer pleier ikke hjelpe noe særlig, men det kan hjelpe godt med øyenbading med øyebadevann fra apotek eller hjemmelagd (1 barneskje salt til 1 liter kokt vann). For øyne som blir tørre, kan det hjelpe med kunstig tårevæske (karmellosenatrium) som fåes på apotek uten resept.

Mye bruk av øyedråper som inneholder konserveringsmidler, kan etter hvert øke overirritabiliteten i øyeslimhinnen.

NB. Når det klør i øynene, er det nesten ikke til å unngå at fingrene kommer opp dit noen ganger. Derfor er det viktig med god håndhygiene!

Se liste over peparater under Norsk legemiddelhåndbok >