Livsstil

Allergiene, intoleransen og sykdommen betyr at noen mennesker må legge om livsstilen sin for å få kontroll over sykdommen. Det kan gjelde den som har plagene selv, men like meget familiemedlemmer, partnere og nære venner. Røyking er et eksempel på det, men det kan også gjelde forhold til dyr og dyrehold, renslighet og intimiteter (se Farlige kyss).

Det gjelder å ta de nødvendige hensyn, uten å overdrive tiltakene. Det skal  ikke være et  ork å leve sunt.

Mestring av sykdommen, med sykdommen og på tross av sykdommen er å finne den rette balansen mellom livsstil, livskvalitet og  behandlingstiltak. For å oppnå det er det viktig å forebygge og behandle symptomene og plagene best mulig. Hva er best mulig?

«Best mulig» er den rette balansen mellom hensyn til sykdommen og livskvalitet.

«Best mulig» er ikke å være 100% trygg og 100% fri for symptomer med helt normal lungefunksjon og/eller helt myk og glatt hud til en hver tid,  hvis det krever så mye overvåking og hensyn at livet blir vanskelig, trist eller kjedelig.

«Best mulig» er heller ikke å opprettholde en usunn livsstil som fører til forverring med tiden, eller å la være nødvendige forebyggende tiltak og bruke medisiner galt for å ha det gøy, hygge seg i øyeblikket osv. Livskvalitet dreier seg ikke bare om øyeblikkelige gleder, men om kvaliteter over lang sikt, gjennom hele livet.

Du kan finne veier for det på mange måter, gjennom samvær med andre på mange måter, gjennom musikk av ulike slag, litteratur, fysisk aktivitet, humor, livet og verden er full av muligheter.  

Det er lov å ta en og annen liten risiko

Men det er lov å skeie ut litt en gang i blant, ta en og annen liten risiko. Legg merke til ordene «litt» og «liten» her!

Du kan finne mange gleder, kanskje til og med lykken uten å ta noen risiko for alvorlig forverring. Det aller, aller meste av deg er friskt!

Se Mestring. Helhetssyn