Problemløsninger ved astma

Angst for at barnet skal dø

Det å oppleve et anfall av langvarige pustebesvær hos barnet ditt samtidig som du har hørt om dødsfall på grunn av astma, fører ofte til angst.

Den angsten kan sitte som en knute under hjertet.

Slik angst er nesten alltid til stede mer eller mindre; den er en naturlig del av anfallene.

Den kan føre til at du oppdrar barnet annerledes (og urettferdig mot barnets søsken) med konsekvenser for barnas holdninger og utvikling.

Mulig løsning:
Snakk åpent om det med ektefellen og din beste venn, men ikke med andre - og ikke slik at barnet kan høre det.

Ta dette opp med legen! Det finnes løsning.

Angsten er som oftest uberettiget. Da kan legen garantere deg at barnet ikke skal dø av astma bare sykdommen behandles slik dere er enige om.

Hvis angsten på noen måte er berettiget, legger legen til rette for «åpen dør» (se om det) i aktuelt sykehus, slik at barnet alltid er sikret behandling i tide.

Angst for å dø selv 

Det er helt naturlig og normalt å føle angst for å dø når man ikke får puste. Den følelsen dukker opp hos de fleste som opplever hard astma, ja også ved ganske lette anfall for noen.

Det gjelder både voksne og barn helt ned til 4-5 års alder.

Mulig løsning:
For alle som har det slik - både voksne og barn - er det viktig å snakke ut om den angsten - men aldri under anfall! Det skal en snakke om under rolige og trygge forhold når pusten er normal.

Angsten er som oftest uberettiget - under forutsetning at sykdommen behandles slik legen har forordnet.

Snakk med legen om det! Gå om nødvendig en gang til gjennom hvordan sykdommen oppleves og hvordan den skal behandles.

Ha alltid medisinene i beredskap. Finn ut hva som varsler at sykdommen utvikler seg i alvorlig retning, og hvordan hjelp kan skaffes i tide. Da dør man ikke av astma.