Allergi mot ethylendiamin?

Testet for mange år siden positivt for det kjemiske stoffet Ethylendiamin. 

"Et enkelt kjemisk stoff som brukes som stabilisator slik at ikke andre komponenter skal danne forbindelser med stoffet det er nkoblet til - som stabilisator i lateksgummi, i hårfjerningskremer og kjøleoljer. Allergikere har reagert på Aminophyllin med ethylendiamin (Euphyllin -red.anm.) ,og bør unngå Dispers Allerg og Antistin-Privin".-Så langt infoen fra hudlegen den gang.

Er sterkt plaget av allergi/ overfølsomhet, astma og hyppige infeksjoner i bihuler og lunger. Nå er jeg begynt å tenke på om stoffet kan finnes i vår overmadrass av naturgummi.??(Identisk m. latex, har jeg litt sent funnet ut). Lurer på om dette kan forverre mine plager, og om jeg derfor bør skifte denne ut? Er svært takknemlig for svar! Hadde 8-10 infeksjoner sist år, og er svært hyperømfintlig ang. inneluft, pollen og irritanter, og det er derfor svært begrenset hvor mye jeg kan gå ut, på besøk, osv.

(19. april 2005)

SVAR:

Ethylendiaminfinnes i mange materialer (og i noen medisiner), og kan tenkes også er brukt i lateksprodukter, men allergireaksjoner mot det pleier å være kontaktallergi med hudreaksjoner (kontaktallergisk eksem). Kontaktallergi gir ikke utslag med astma eller allrergiske luftveisplager og øker ikke risiko for infeksjoner i luftveiene.

Ethylendiamin som avgass fra kilden kan imidlertid virke som irritant ved hyperreaktivitet. Men slik avgassing vil nok merkes på lukten (ligner ammoniakklukt).

Det er altså lite sannsynlig at madrassen har skylden i denne sammenhengen hvis det ikke lukter av den.

(Sist oppdatert 20. april 2005.)