Allergi mot laks

Min kone har en del allergier og kryssallergier, og vi har derfor vært påpasselig med å innføre mattyper til vår datter som nå er 3 år. En av tingene var å begynne med laks og så utvide med flere fiskesorter med torsk til slutt. Det merkelige er at hun reagerer på laks/ørret, men ikke på annen fisk (inkl. torsk). Vi hadde evt. forventet det motsatte, men lurer nå på om det er laksen hun ikke tåler eller om det kan være "tilsetningsstoffene" som fisken får i seg gjennom oppdrett. Røkelaks reagerte hun ganske mye på og ved stekt laks/ørret varierer utslettene litt, men i de verste tilfellene hovner hun opp i ansiktet og får rødt kløende utslett i ca. en times tid (selv etter bare en liten bit fisk). Har dere noen erfaring med slikt?

(27. april 2004) 

SVAR:

Ja, dette er det forsket mye på. De aller fleste i Norge - men ikke alle! - som blir allergisk mot fisk, reagerer først på torsk og så er det stor forskjell på hvert individs  utvikling av allergi mot andre fiskesorter. Mønstret kan endre seg noe i Norge etter hvert som laks blir mer og mer brukt. Noen utvikler allergi mot andre fiskesorter etter hvert, andre beholder sin allergi mot en eller noen få arter og tåler andre. Det dreier seg om allergi mot helt spesielle proteiner i fisken.

I egen forskning har redaktøren sett og testet en (usedvanlig) pasient som reagerte kraftig på en torskeart, men ikke på andre - så her kan det være "sylskarpe" spesifisiteter. 

I andre land er det andre fiskesorter som slår til først. Det er avhengig av genetiske forhold, kontakt med ulike fiskeproteiner og en del (kjente og ukjente) miljøforhold.

Det er mest sannsynlig at det er fiskeproteiner og ikke laksens fôrstoffer som er årsaken hos  din datter. En allergispesialist kan utrede dette med hudprøver, men det kan også utredes med en blodprøve sendt til et laboratorium som kan analysere (IgE antistoffer) mot flere fiskesorter. Hudtest gjøres vanligvis bare med preparat fra en eller to fiskeslag.

Ikke eksperimenter med dette hjemme!

Du har vel lest om allergi mot fisk og Farlige kyss

(Sist oppdatert 27. april 2004)