Allergi og renslighet

Vi har vært vant til å holde det så rent som mulig hjemme hos oss og ikke minst fordi det er mye allergi i familien. Jeg synes også at det er triveligst når det er rent.

Men nå kommer det stadig noe i aviser og ukeblad at det kanskje kan være bedre å la skitten gro, og noen nav vennene våre snakker stadig om det.

De sier at det er for mye renslighet som er grunnen til at det er så mye allergi nå for tiden – og så ser de på meg med et blikk som antyder at jeg har ”støv på hjernen”, slik at det kanskje er min skyld at ungene mine er allergiske mot dyr og har pollenallergi med høysnue.

Er det riktig? Skal vi la det være skittent?

(20.10.2003)

SVAR:

Nei, fortsett å holde det rent og trivelig!

Mye av det som kommer frem om dette i media og i folkesnakk, skyldes at den forskningen som det henvises til, blir misforstått.

Det er fortsatt best for barn og voksne som har allergier, at det er rent inne, og at man ikke trekker inn dyr og dyreskitt osv.

Det som den aktuelle forskningen har antydet, er at noen infeksjoner hos noen nyfødte (men ikke alle!) ser ut til å hindre eller dempe allergiutvikling. Det kan du lese om i dokumentet hygieneteorien.

Men ingen vil vel med vilje utsettes sine spedbarn for infeksjoner som kan skade dem!  Størst betydning tillegges bakterier i tarmen, og derfor er det noen som anbefaler at vi får i oss mer lactobaciller. Det er iallfall mye tryggere enn å utsette spedbarnet for tarminfeksjoner av den typen som i tidligere tider kanskje beskyttet mot allergiutvikling, men som skapte alvorlige problemer på andre måter. 

(Sist oppdatert 20. oktober 2003)