Allergirisiko med akvariefôr?

Vi har fått konstatert katteallergi hos mine barn som også har astma. Det er trist at vi nå må gi bort kattene våre. Vi er en dyreglad familie og når vi nå ikke kan ha katt, og sjansen for at andre dyr med pels kan forårsake reaksjoner, vurderer vi akvarium. Men så fikk jeg høre om en som hadde fått astmaanfall trolig grunnet fiskeforet. Kan dette også skje våre barn, og kan det testes? Med vennlig hilsen Bekymret mor

(2.juni 2005)

SVAR:

Ja, det er dessverre mange som blir allergiske mot katter (og andre dyr), og så må gi bort dyret de er blitt glad i. Det er ellers ikke mye å velge mellom, les om dyrehold.

Noen har stor glede av skilpadde. Skilpadder skal imidlertid ikke brukes som lekedyr for små barn. 

Akvariefisk kan også være fint å ha selv om fiskene ikke kan regnes som kjæledyr. Det er riktig at et bestemt akvariefor kan gi allergi, les om spesielle allergener.

Der står det om akvarieforet rød mygglarve:

"Rød mygglarve har fått økende anvendelse som fôr for akvariefisk. Det inneholder meget potente allergener. Under foringen blir det gjerne sølt litt, slik at dette kommer i husstøvet.".

Alle med atopisk allergi har risiko for å bli allergiske mot dette foret, men det kan ikke testes på forhånd - bare etter at en er blitt allergisk mot det. 

Forhandlere kan anbefale andre akvariefor som er tryggere (men unngå søl!)

(Sist oppdatert 6. juni 2005)