Allergisikre og allergivennlige dyr?

Hei!

Rett som det er står det noe i ukebladene om noen dyr (minigris, kinesisk puddel, ilder) som tåles, selv om en er allergisk mot noen dyr. Det averteres også for noe som du kan smøre inn dyr med slik at de ikke gir allergi. Det er også noen som skriver at dyrehold kan beskytte mot allergi.

Kan du anbefale dette og evt noen allergisikre dyr?

(28. oktober 2003)

 

SVAR:

Viktig spørsmål!

La det med en gang være sagt: det finnes ingen dyr som er allergisikre eller spesielt ”allergivennlige”. Slanger og skilpadder, ja, men ikke ellers. Se Dyrehold.

Ved å gjennomvaske et dyr eller smøre det inn med noe som sies å holde på allergenene, kan tendensen til å utløse allergi dempes for en stund, men ikke fjernes helt. Forsøk og praksis har vist  at daglig vasking kan virke på katter, men bare kortvarig  (nærmer seg dyreplager).

De smøreproduktene som det averteres for, har ikke noe grunnlag i ordentlig forskning, og det er derfor  ikke noe vitenskapelig holdepunkt for å anbefale dette.

Det kommer stadig nye påstander om noen dyr som er ”allergisikre” eller ”allergivennlige”: hårløse eller korthårede hunder, hester og esler med spesiell pels, minigriser, ildere  osv.Ikke la deg lure til å gjøre noe dumt som du kan komme til å angre på resten av livet!

La meg forklare dette, selv om svaret blir litt langt:
Allergi mot dyr finnes i alle varianter fra det nesten bagatellmessige til ytterst alvorlig, men for svært mange utvikler allergi mot dyr seg til å bli et stort praktisk og sosialt problem.

Det er nok noen med milde allergier som synes de tåler noen raser av hunder, tåler noen katter som er vasket eller smurt inn med et slikt middel som du ser avertert, eller tåler ildere og minigriser, en spesiell ponny osv.  Det kan godt være at de ikke får noen tydelige symptomer. Det blir gjerne slått stort opp i ukeblad eller lignende når en enkelt allergiker har opplevd å tåle (iallfall foreløpig) et slikt dyr. Likevel er det dumt å utsette seg for dette.

For det første:  allergi mot noe spesielt er en reaksjon som på arvelig grunnlag utvikler seg først når en er i kontakt med akkurat det.  Det kan gå fort eller kreve flere måneder, kanskje år. Den første tiden med et nytt dyr kan det derfor virke OK. Å ”prøve” dyret i noen måneder gir ingen garanti.

De som er allergiske mot et eller to dyreslag, behøver ikke være allergiske mot andre slag fra begynnelsen. En blir bare allergisk mot det som en har kontakt med. Det betyr at jevnlig kontakt med et dyr uansett slag (og særlig hjemme) fører til stor risiko for å bli allergisk også mot dette dyreslaget.

Det gjelder særlig alle som har kjent arvelig anlegg for å utvikle allergi, dvs har hatt atopisk eksem eller allergi tidligere eller har foreldre eller søsken med dette. Et eksempel på det er omtalt under spesielle allergener (allergi mot lemen!).

For det andre: forskning har vist at særlig ved allergier i luftveiene (nesen, bronkiene, astma med allergi) øker overfølsomheten når man utsettes for det man er allergisk mot, selv om man ikke merker noen symptomer akkurat da.

 For det tredje: det er ikke bare hårene  på dyr som gir allergi  Det meste kommer fra hud under hårene, fra kjertler og fra slimhinner (munn, snute), spytt og urin. Det vil si at hårløse kan være verst!

Hva som er viktigst, er avhengig av dyret. Hos katt er det for eksempel veldig mye allergener i spyttet som det slikker inn i pelsen. Mange blir dårlige første gang de slikkes litt av en hund. Hos rotter er det urinen som er verst. Fra fugler kan det være avføringen, osv.

Hos alle dyrene kommer det en del fra de forskjellige  stedene på dem, og det produseres og avgis ustanselig. Derfor blir det også mye allergener i støvet inne, og også det støvet bidrar til allergiutvikling.

For det fjerde: det at noen er heldige når de tar sjanser i forhold til utviklingen av allergien sin, betyr dessverre ikke at alle er det. Svært mange er uheldige – og får det verre enn før.

Nyere forskning har vist at samvær med dyr kan beskytte mot allergi senere i livet. Dette gjelder bare ved dyrekontakt (og dårlig hygiene)  tidlig i nyfødtperioden og ikke for alle, men for noen som er heldige i den sammenhengen. Det pågår intens forskning på dette området, men resultatene er foreløpig utilstrekkelige og til dels motstridende. Les om det i hygieneteorien.

(Sist oppdatert 31. oktober 2003)