Allergisk lungebetennelse?

Har en datter som er allergisk mot mat, dyr og pollen, ett av symptomene er astma. Nå har hun vært slapp og meget elendig i noen uker, klager over at hun ikke får nok luft i lungene, harker og hoster.

Legen hørte ikke mislyder over lungene, men ga antibiotika (ingen effekt). Hun tar allergimedisin, nese-kortisonspray og bisolvon i pollentiden. Høres ut som det kan være allergisk lungebetennelse, har lest om det i "Allergiviten". Er det en uvanlig lidelse, eller en lidelse som blir oversett fordi leger mangler kunnskap om at diagnosen finnes? Hilsen mor.

(Spørsmål 17. juni 2007)

SVAR:

Det er neppe allergisk lungebetennelse. Allergisk alveolitt (”allergisk lungebetennelse”) er en relativt sjelden sykdom som vanligvis ikke skyldes atopisk allergi, men dreier seg om en annen immunreaksjon og som mest opptrer dels i bestemte yrker (sagverk på grunn av muggent sagstøv) og hos fugleholdere (på grunn av fugleavføring etc. i støvet), samt gårdbrukere som utsette mye for (muggent) kornstøv.

Derimot kan din datter ha mange andre grunner til det du beskriver, og her nevner jeg to vanlige grunner:

Vanligst er infeksjon med virus eller en bakterie (for eksempel mycoplasma -omtalt under allergiforebygging - som gir beskjeden temperaturstigning , og langvarig hoste og slapphet og som svarer dårlig på vanlig antibiotikabehandling. 

Slike infeksjoner kan gi små lungeforandringer som er vanskelig å oppfatte med stetoskopi selv hos meget erfarne leger. Blodprøver kan bidra til diagnosen, men vanligvis ikke før sykdommen har vart bortimot to uker.

Hosten kan også skyldes en atelektase som ikke er uvanlig ved astma, og som også er vanskelig å avsløre med stetoskop.

Dette er tilstander der diagnosen ofte krever røntgenundersøkelse av lungene.

Med andre ord: jeg svarer nå med en gang fordi hun vel bør oppsøke legen sin igjen.  Nå kan det bli spørsmål om røntgen av lungene og evt. andre undersøkelser som legen må ta stanspunkt til.

(Sist oppdatert 17. juni 2007)