Allergisk mot CO2?

Min datter går i 4. klasse på en skole. Det er en av de skolene som det står om i Dagsavisen  i dag, og som har målt altfor høyt CO2 i  klasserommene. Hun har astma og klarer seg vanligvis veldig fint med astmamedisiner morgen og aften, men ikke på skoledager. Da må hun ta ekstra blås av Bricanyl minst to ganger i løpet av skoledagen og er ofte litt tett når hun kommer hjem etter skoletid. Vi vet at hun er allergisk mot katt og en muggsopp.

Betyr dette at hun også er allergisk mot CO2 (er aldri testet med det), eller reagerer hun på CO2 på samme måte som på parfymelukt, malinglukt og eksos, som hun også blir tett av?

Hva kan vi gjøre i forhold til skolen?  Håper på svar.

Hilsen fra fortvilet mor.

(5. november 2003)

SVAR:

Ingen blir allergiske mot CO2 (karbondioksid)!

Dette er en gass som vi lager selv i kroppen og puster ut mye av. Når det blir mye av dette i luften på skolen, skyldes det at luftskiftet er for dårlig i forhold til hvor mange personer det er i rommet. Høyt CO2 betyr at luften er for dårlig i rommet, men CO2 er i seg selv ikke helseskadelig før det blir mye mer av det enn det som er funnet selv i de verste klasserommene.

Men når CO2 stiger, øker også konsentrasjonen i inneluften av andre ting som kan forverre astma. Det blir ”dårlig luft”, og mange med astma blir verre i slik inneluft. Det er fordi det dårlige luftskiftet fører til at det blir mer i inneluften av andre forurensninger. Selv om de øker langsommere enn CO2, kan det bli så mye av noen av dem at elever med astma eller allergi kan bli dårligere. Samtidig med CO2 øker jo også andre gasser i luften (slik som for eksempel parfyme), det blir mer svevestøv med kjemiske stoffer og allergener (som fra katt som det alltid er allergener fra i klasseromstøv), det blir mer fukt og fuktprodukter (bl.a muggsoppsporer, kanskje). Temperaturen stiger også. 

Med andre ord: det er ikke noe rart at mange med astma blir dårlige når CO2 blir for høyt i klasserommet. Noen reagerer nok på grunn av at mengden av allergener (særlig fra dyr) på svevestøvet blir for mye for dem. Andre reagerer på grunn av at mengden av irritanter blir for stor i forhold til det de kan tåle.

Hva kan dere gjøre?
Snakk først med klassestyreren hennes og evt med rektor.

Klassen hennes kan kanskje få til noe med bedre måter å lufte på inntil skolen får orden på dette.

Bedre renhold av klasserommet kan også hjelpe, les spesielt om høyt støv (klikk her) og  renhold.

Dessverre er det mange skoler som ikke får til noe ordentlig for slike elever som din datter. Da kan det bli nødvendig å øke dosene av forebyggende medisiner (kortison) i samråd med legen. Det kan være bedre enn å la ungen gå med astma eller stum astma i skoletiden, for da kan hun i tillegg få for dårlig utbytte av å gå på skolen.

Fint om du skriver og forteller hva dere får til og hvordan det virker på astmaen hennes! Lykke til!

(Sist oppdatert 6. november 2003)