Allergisk mot loff?

Det er så rart: noen ganger hovner jeg kraftig opp i leppene like etter å ha spist loff men så kan jeg tåle det i mange dager før jeg reagerer igjen. Men i går reagerte jeg igjen. Jeg tåler kneip og grovbrød.  Legen min har sendt inn blodprøver for allergitester, men alt er negativt.

(18. mai 2005)

SVAR:

Slik akutt hevelse kan skyldes allergi (se elveblest), men du kan vel ha reagert på noe annet som du har fått i deg og som du ikke tåler? Hvis det er noden typer loff, er det særlig to muligheter:

1/ Det hender at noe (vanligvis importert)  loff er bakt med lupinmel som kryssreagerer med peanøtter og kan gi kraftige allergiske reaksjoner for noen med peanøttallergi. Legen har kanskje ikke testet det?

2/ Mange slags loff er "pyntet" med sesamfrø (som er nyttig fordi sesamfrø er rike på mineraler og umettede fettsyrer), men det er ganske mange som reagerer allergisk mot det. Sesamfrø tas ofte ikke med i allergitester.

Spør legen om blodet (blodserumet) ditt er testet på dette. Prøv så først med norsk bakt loff uten sesamfrø eller liknende.

(Sist oppdatert 18. mai 2005)