Allergisk sjokk eller oralt syndrom?

Jeg har sterk allergi mot både bjørk, gress og burot. I forbindelse med det har jeg reagert med hovne lepper og svie i munnen etter å ha spist eple, akkurat som det er beskrevet for ”oralt syndrom”.

Jeg er også allergisk mot nøtter og peanøtter og har opplevd en kraftig allergisk sjokkreaksjon etter å ha spist noen få ”crispies” som var tilberedt med peanøttolje (liten skrift på posen: ”jordnøttolje”).

Den farlige reaksjonen begynte med svie i munnen og hovne lepper akkurat som ved ”oralt syndrom” før jeg ble dårligere og besvimte.  Jeg har fått en adrenalinsprøyte som jeg skal bruke tidligst mulig ved begynnelsen av en allergisk sjokkreaksjon, men hvordan kan jeg vite at det kan være en slik farlig reaksjon og ikke bare et ”oralt syndrom” som er helt ufarlig? 

 

SVAR:

Godt spørsmål!

De fleste matvarer som kryssreagerer ved pollenallergi, gir bare ”oralt syndrom” (les om det). Plagene opptrer hos mennesker som har pollenallergi fra før av. Det begynner med svie eller kløe i munnen og kanskje ganen – noen ganger begynner det også å klø intenst i ørene - og så hovner kanskje leppene opp.  

Av mat som kryssreagerer med pollen, er det særlig nøtter, mandler (og ulike typer mandelmasse), peanøtter, erter og selleri som kan gi farligere reaksjoner (allergisk sjokkreaksjon, anafylaksi). Dette er matvarer som også kan gi ”sint” allergi uten at det foreligger pollenallergi på forhånd. Det er riktig at også slike reaksjoner kan begynne med symptomer fra munnen.  

Har du grunn til å mistenke at du har fått i deg noe av disse matvarene, skal du bruke adrenalinsprøyten tidligst mulig.

Det gjelder også hvis reaksjonen kommer uten at du har spist frukt eller grønnsaker som står på listen over kryssallergener,  for de sinte allergenene kan forekomme skjult (ikke minst i pizza, diverse gotter  og orientalsk mat).

Etter adrenalinsprøyten skal du også ta antihistamin og kortison (prednisolontabletter) – og komme deg til lege! (Les om allergisk sjokk)

Noen få kan få kraftige allergireaksjoner på grunn av frukt og grønnsaker som vanligvis bare gir oralt syndrom. Hvis det  har vært en slik kraftig reaksjon, kan dette gjenta seg med alvorligere følger. Da er det også grunn til å bruke adrenalin

Begynner det å svi eller klø i munnen, og leppene hovner opp, bør du i alle fall ta frem adrenalinsprøyten og være klar til å bruke den. Hvis det så kommer andre symptomer som varsler anafylaksi, bruker du sprøyten og tar de andre medisinene slik legen har lært deg.  Da kan du regne med at det går bra!

Det kan være godt å vite at en dose adrenalin gitt ”uten grunn” ikke skader deg – unntatt hvis du har en spesiell type hjertesykdom (og da ville ikke legen gitt deg adrenalinsprøyte).  

(Sist oppdatert 11. oktober 2003)