Allergisk sjokk etter pinjenøtter

Min datter på 20 år har nøtteallergi. Ved et uhell på restaurant, ble hun servert saus blandet med pinjenøtter. I løpet av 20 minutter fikk hun gradvis reaksjoner: kløe i halsen, meget sterke magesmerter, hele kroppen ble ildrød, kløe, hevelse på lepper og i halsen. Hun følte seg slapp og veldig svimmel. Lignende reaksjon har hun opplevd i sommer, men aldri tidligere i den grad. Hun har også lateks og fiskeallergi, noe astma. Som barn har hun vært innlagt på Voksentoppen 3 ganger, og inntil ca. 14 år har hun vært tilknyttet barnelege på Lillehammer.

Er bekymret nå for hennes helse, hun har ingen oppfølging av noen spesialist. Å komme til fastlegen når hun trenger det er ikke lett. Som regel er det tilfeldige allmennprakt.

Hun er student og går på skole i Sogndal. Trenger gode råd hva som er anbefalt i hennes situasjon.

(Spørsmål 21. november 2006)

SVAR:

Det du beskriver, er typisk for begynnelsen av  et allergisk sjokk (anafylaksi).  Det kan utvikle seg til en meget alvorlig situasjon og krever derfor anafylaksiberedskap.

Først og fremst gjelder det å unngå alt av sånt som kan utløse slike reaksjoner i hele kroppen.

OBS for kryssreaksjoner!

Allergi mot nøtter og mandler er blant de vanligste årsakene. Svært mange nøtte- og stenfruktkjerner kryssreagerer, og lateks hører med til slike. Ved allergi mot nøtter bør mistanken gjelde alle slags nøttekjerner hvis man ikke er helt sikker på at det dreier seg om en art som man tåler.

Reaksjonen på pinjenøtter er et godt eksempel på at slike kryssreaksjoner kan forekomme mellom kjernene selv om plantene ikke er beslektet. Pinjer hører til furufamilien og pinjenøtter er inne i konglene! Dette er i seg selv så viktig å vite for mange andre at jeg snart  lager et eget dokument om det!

Hurtig nødhjelp!

Selv om en passer på, kan det jo hende at det likevel dukker opp noe skjult i maten som ikke tåles. Hvis det i en slik situasjon kommer symptomer av den typen du beskriver, skal datteren din bruke nødmedisin så tidlig som mulig og uten å nøle. Legen må skrive ut slik medisin til henne og instruere henne i bruken. Hun må alltid ha med seg slik medisin.

Viktigst er det å sette en hurtigvirkende medisin (adrenalin) på en enkel måte med sprøyte

Din datter bør vel ha kontakt med en lege som arbeider med allergi (allergolog). Fastlegen hennes har sannsynligvis en å anbefale.

(Sist oppdatert 21. november 2006)